Sead Karajić Bajkin iz Velike Kladuše: “Težak je kruh kamiondžija. Hraniš se i spavaš u kamionu, a kupaš na benzinskim pumpama”

3 min. čitanja

Kamiondžija Sejad Karajić Bajkin iz Velike Kladuše vozač je već 12 godina, a za naš portal je izjavio da su njegove rute zemlje Evrope.

– Pravimo krugove, Holandija, Francuska ili negdje drugo, vratimo se u petak. Većinom sam svaki petak kući i vikend provedem sa familijom. Kada su godišnji odmori, naravno slobodan sam – rekao je Karajić.

Dodao je da je obišao čitavu Evropu, osim Engleske. Tokom boravka u stranim zemljama kaže da može posjetiti gradove i prošetati se. Kaže da su drugi vozači uglavnom u industrijskim zonama, a on se “zadesi” u centru gradova.

– Nije to neki idealan život, da je lak. Teško je. Hraniš se u kamionu, spavaš u kamionu, kupaš se na bezninskim pumpama. Nekad pojedeš negdje nešto. Ti si sam u kamionu. Sada sam pet dana na putu, a u kamionu provedem i dan i noć. Večeras stižem u Sloveniju u mjesto gdje mi je firma. Tu ću parkirati kamion i sjednem u automobil i idem kući. Sreća je što mi je blizu kuća, 100 kilometara je od ovog mjesta do Velike Kladuše – rekao je Karajić.

Na pitanje kako uspije provesti vrijeme s porodicom, kaže da kada dođe kući, maksimalno se posveti porodici.

– Idemo negdje i družimo se maskimalno. Već u ponedjeljak ujutru idem ponovo na posao – kazao je.

Njegova supruga prihvatila je njegovu profesiju normalno.

– Možda neko ko je dole, ne provede toliko vremena koliko ja provedem za ta dva dana sa porodicom. Ona je prihvatila to. Ili ćemo biti gladni ili moramo napraviti nešto u životu. Svi trpe pomalo i ja i ona i djeca, ali na neki način to sredimo. Idemo u Sarajevo, na Vlašić i na druga mjesta – rekao je Karajić.

Istakao je da je naporno voziti svaki dan kamion, ali dobra stvar je što nema uvijek iste rute. Nedavno je bio u Amsterdamu, a iduću sedmicu ide za Pariz. Svake sedmice je novi grad na mapi.

– Dobro živim, ali uvijek fali nešto. To ne možeš platiti novcem – rekao je on.

On radi autotransport za jednu kompaniju.

Saobraćajne nesreće

Na pitanje o saobraćajnim nesrećama kaže da je bilo dosta zabilježenih slučajeva na cesti, međutim, na svu sreću, on do sada nije imao nijedan udes.

– Hvala Bogu ja nisam imao. Mnogo bliskih prijatelja mi je poginulo u zadnjih 5-6 godina na evropskim cestama. Bilo je slučajeva da mi se kamion pokvari – rekao je Karajić.

Ističe da je radio i u vrijeme koronavirusa. Kaže da su maksimalno radili, a potom su dobili pet slobodnih dana.

– Kad ideš na put nikad ne znaš da li ćeš doći kući više – izjavio je Karajić.

Podijeli ovaj članak