SDA, NES, DF i SBiH za srijedu najavili potpisivanje sporazuma o koaliciji u USK

2 min. čitanja

Vlast u Unsko-sanskom kantonu uskoro bi trebala biti formirana s obzirom da je, kako je potvrđeno iz više izvora, za srijedu planirano potpisivanje sporazuma SDA, NES, DF i SBiH.

Rezultat je to razgovora i pregovora koji su održani proteklih dana iza zatvorenih vrata, kako u Unsko-sanskom kantonu, tako i u centralama ovih političkih subjekata u matičnim gradovima/općinama.

Novu vlast, kako su potvrdili, činit će SDA, NES, DF i SBiH koji bi u srijedu trebali potpisati sporazum o koaliranju.

“Većina je stvari dogovoreno. SDA je sinoć imala svoj kantonalni odbor gdje su kroz svoje organe provukli stavke dogovora, ali sve u svemu ne bi trebalo biti problema. Mi večeras imamo kantonalni odbor i večeras ćemo sve to usaglasiti i prezentirati ljudima šta je dogovoreno”, kazao je Denis Huskić, predsjednik KO DF USK.

Dodao je da je potpisivanje sporazuma planirano najkasnije u srijedu te da će druge tehničke stvari biti dogovorene do kraja sedmice.
Ovu informaciju potvrdio nam je i predsjednik KO NES USK Mustafa Ružnić te dodao da tehničke stvari ne bi trebale narušiti do sada postignute dogovore te da će u srijedu biti stavljeni potpisi čime će biti ozvaničena nova većina u ovom kantonu.

Ove četiri stranke postignutim dogovorom imat će komotnu većinu s 20 od 30 ruku u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Kako saznajemo, proteklih dana održan je sastanak i u centrali Demokratske fronte u Sarajevu gdje se razgovaralo i preslikavanju ovog modela i na nivo Federacije BiH. Ipak, tek ostaje da se vidi da li će SBiH i NES okrenuti ploču i napustiti Osmorku i prikloniti se SDA-i u DF-u u FBiH.

Podijeli ovaj članak