Radni sastanak Uprave policije MUP-a USK i Granične policije BiH: Problemi vezani za pojačane kontrole na granicama u Hrvatskoj

1 min. čitanja

Dana 29.08.2023. godine u prostorijama Uprave policije MUP-a USK-a Bihać održan radni sastanak na kojem su bili prisutni komesar samostalni inspektor Jusuf Mešić, predstavnici Granične policije BiH, Terenski ured Grahovo i Izačić.

Naime, sastanak je pokrenut u vezi implementacije potpisanog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice između Granične policije BiH i MUP-a USK-a Bihać.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnim migracijama, ilegalnom prelasku državne granice, a koji su problemi indirektno povezani sa pojačanim kontrolama od strane Hrvatske policije, a što je za posljedicu izazvalo čekanje građana na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša, na ulazu i izlazu na teritoiriju BiH.

U cilju poduzimanja mjera i radnji u skladu sa potpisanim sporazumom, na sastanku je dogovoreno da će u narednom periodu biti organizovana zajednička policijska patrola, koja će vršiti pojačan nadzor i kontrolu u pograničnom pojasu.

Podijeli ovaj članak