Priča iz Bihaća: Zašto Kubanci ostavljaju porodice i preko BiH pokušavaju u EU

3 min. čitanja

U bijegu od režima na Kubi, brojni Kubanci spas, bar privremeni, pronalaze u Bosni i Hercegovini. Krevete u centrima za migrante koje su nekada popunjavali Pakistanci ili Afganistanci, danas popunjavaju Kubanci, ali i stanovnici Gvineje Bisao, te ponovo Sirijci. Mijenja se broj i struktura migranata u BiH, no uloga migrantskih centara ne gubi smisao. Posjetili smo kamp Borići u Bihaću.

Ovih se dana u Borićima, kampu za djecu bez roditeljske pratnje, i porodice s djecom najčešće mogu čuti španski i francuski jezik. A najviše migranata je iz Sirije, Gvineje Bisao i sa Kube.

Veliki broj Kubanaca i Kubanki stiže ovdje preko Srbije, obzirom da imaju tamo mogu stići bez vize.

Ostavila sam porodicu na Kubi, ostavila sam svog sina od sedan godina, ostavila sam brata i majku. Moja situacija na Kubi nije bila loša, ali politika i ekonomska situacija nisu dobre. Nemoguće je da zaradite za jelo, da radite za svoje potrebe. Moja želja da dođem do Italije, da obezbjedim papire, vratim se na Kubu po porodicu, da ih doveden u Italiju, da potražimo bolji život“, kaže Maite sa Kube.

Moja krajnja destinacija je Italija, i da se ujedinim sa porodicom. U italiji imam tektku i rodicu. One žive u Trentu“, kaže Maisa Mari sa Kube.

Bliži se Nova godina, pa je zbog prisustva djece u ovom kampu novogodišnja i atmosfera. Kamp je posjetio slovački ambasador, koji je donio paketiće.

“Mislim da me razumijete, da ne bi bilo dobro da dođem u Bihać praznih ruku, tako da smo donijeli poklončiće za djecu”, kazao je Roman Holden, Slovački ambasdor u BiH.

Nekada se broj migranata u USK mjerio hiljadama, a zadržavali su se mjesecima. Danas se mjeri stotinama, a zadržavaju se manje od dana, javla N1

U Lipi imamo 150 migranta, a kapacitet je 1000, u Borićima imamo 500 mjesta, a tu ih je 120. Smatramo da je taj priliv zbog zimskog perioda manji, i nadamo se da nas neće neki novi val u ovom svemu zadesiti“, kaže Jasmina Ćoralić, v.d. gradonačelnice Bihaća.

Svjetski dan migranata migranti u Bihaću dočekuju u toplom i sigurnom, i u nadi da će Novu godinu dočekati u EU.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Podijeli ovaj članak