Premijer Ružnić o migrantskoj situaciji u USK: “Krajišnici traže vraćanje zatvorenog graničnog prijelaza Hadžin Potok”

2 min. čitanja

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić izjavio je za Faktor da od izgradnje pritvorske jedinice ili centra za detekciju unutar migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, definitivno nema ništa.

– Na samitu za migracije na Jahorini u junu sjeo sam sa ministarstvom sigurnosti Nenadom Nešićem i direktorom Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom i jasno se dogovorili da od pritvorske jedinice nema ništa, kao ni od centra za detekciju i zatvorske jedinice – kaže Ružnić.

Dogovoreno je da se ono što je do sada sagrađeno, dio kontejnera, ogradom odvoji od centra kampa Lipa. Taj dio, ističe Ružnić, može isključivo služiti za potrebe i redovne aktivnosti Službe za poslove sa strancima koja je i upravitelj kampa Lipa.

– Razgovarali smo da MUP USK preuzme od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela nadzor jer mi praktično rješavamo probleme i rješavamo sve narušavanja javnog reda i mira u kampu – govori premijer USK.

Navodi da je zatraženo postepeno zatvaranje prihvatnih cijena na području Unsko-sanskog kantona.

– Trenutno, priliv migranata je od 150 do 200 dnevno. Oni se u kampu Lipa zadrže dan, najduže tri dana. Samo kratko navraćaju, nema zadržavanja ni u Kladuši, Bihaću ni Cazinu – kaže Ružnić.

Kada je u pitanju granični prijelaz Hadžin Potok – Bogovolja koji od jula nije u funkciji za međunarodni saobraćaj putnika zbog ilegalnih migracija, a što je izazvalo oštre reakcije među građanima USK, kaže Ružnić da Granična policija BiH i MUP USK vrše pojačani nadzor.

– Mješovita komisija za granične prijelaze je kao jedan od razloga zatvaranja i prekategorizacije tog graničnog prijalaza stavila i trenutnu migrantsku situaciju, sigurnosni dio, tako da smo i taj dio aktivnosti pojačali kako bi se Hadžin Potok vratio u funkciju – zaključuje premijer USK.

Podijeli ovaj članak