Političko potkusurivanje preko leđa građana Bihaća: Dom zdravlja Bihać na koljenima

2 min. čitanja

Iako je prošlo skoro tri godine od razornog zemljotresa koji je skoro pa srušio Dom zdravlja u Bihaću, još uvijek nema informacije o početku izgradnje novog objekta. Iako se kroz medije najavljivao početak izgradnje  novog objekta Doma zdravlja, još uvijek nisu riješeni problemi kada je u pitanju imovinsko-pravna strana, te Dom zdravlja još uvijek ne može ishodovati građevinsku dozvolu kod gradske uprave u Bihaću.

Podsjećamo, ova zdravstvena ustanova koja pokriva 60.000 stanovnika, 2020. godine je pretrpjela ogromna oštećenja usljed razornog zemljotresa koji je pogodio susjednu Hrvatsku.

U proteklom periodu osigurano je 6.5 miliona maraka za izgradnju novog objekta Doma zdravlja. Taj novac i danas stoji na računu ove zdravstvene ustanove.

Više od pola tog iznosa osigurala je Vlada USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem, na inicijativu SDP-ovih zastupnika u Skupštini USK. Još 3 miliona maraka stiglo je iz Federalnog budžeta, na inicijativu zastupnika Hamdije Abdića Tigra i tada zastupnika Hadisa Jusića. U protekle tri godine, menadžment Doma zdravlja nije uspio doći ni do građevinske dozvole, a da ne govorimo o biranju izvođača radova itd.

Upravljačka struktura i menadžment Doma zdravlja u Bihaću u političkoj raspodjeli pripao je bihaćkoj SDA koja vodi procese u ovoj zdravstvenoj ustanovi. U proteklih 7 mjeseci  ova ustanova nema stalni Upravni odbor, te se već nekoliko puta  odbor bira kao privremeni, što služi za političko potkusurivanje unutar SDA Bihać.

Također, Dom zdravlja Bihać jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova koja radnicima ove godine nije isplatila regres. Podsjećanja radi, Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić na čelu sa dr. Erminom Goretićem isplatila je radnicima regres u iznosu od 650 maraka.

 

Krajia.ba

Podijeli ovaj članak