Novi napad pasa lutalica u Bihaću! Kada će ovaj problem postati bitan za gradske vlasti?

2 min. čitanja

Napadi pasa lutalica ili onih pod nadzorom vlasnika su svakodnevnica u cijeloj državi.

Ništa bolja situacija nije ni u USK, gdje je u porastu postotak životinja sa agresivnim ponašanjem.

Pored lakših, pa čak i težih tjelesnih povreda, nakon napada životinja, kod ljudi ostaju i doživotne psihičke traume koje se u ovakvim slučajevima ne broje u nanesenu štetu pojedincu, piše RTV USK.

Vijesti o napadima životinja na ljude, postaju zanimljiva tema tek kada su nažalost, meta napada djeca.

Zadnji takav incident zabilježen je u Bosanskoj Krupi u kojem je lakše tjelesne povrede i traumu za cijeli život zadobilo dvogodišnje dijete.

U međuvremenu, u Bihaću u blizini dva velika tržna centra psi su napali dvije žene, a u okolici Bihaća na malom seoskom domaćinstvu ubijeno je i šest ovaca u vlasništvu demobilisanog borca kojem je to, ujedno, bio i jedini izvor primanja, objavio je RTV USK.

Usprkos nastojanjima svih gradskih službi i preduzeća zaduženih za zbrinjavanje napuštenih pasa problemi ove vrste samo se gomilaju.

Svi ti incidenti razlog su poziva kojeg je gradska komunalna inspekcija uputila građanima, a odnosi se na anonimne prijave osoba koje hrane napuštene životinje na području grada, kako bi eventualno bili adekvatno sankcionisani. Primjenom zakonskih propisa, što nažalost do sad nije bila praksa, pored smanjenja broja napada pasa lutalica i rizika za građane, a posebno djecu, ujedno uticalo bi ovo i na smanjenje prijenosa zaraznih bolesti, ali i bar djelomično riješio problem na kojeg godinama upozoravaju ovdašnji građani.

Podijeli ovaj članak