NES i SDA u Krajini bi skupa, samo da ih novinari ne napadnu: “Ne mora ništa da znači, a možda i može”

4 min. čitanja

Unsko-sanski kanton je na privremenom finansiranju, a što se tiče sklapanja većine, sve su opcije otvorene, izuzev one da iko zove u vlast kadrove Fikreta Abdića

U Bihaću je jučer održana druga vanredna sjednica Skupštine USK-a, na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o privremenom finansiranju kantona, a potom i odluka o privremenom finansiranju Zavoda za zapošljavanje.

PROBLEMI U BOŠNJAKA

Odblokirati kanton i omogućiti finansiranje do trećeg mjeseca bilo je u interesu svih stranaka, koje još nisu sačinile dogovor o većini. Pregovori između NES-a i SBiH sa SDP-om i blokom B3 (NiP, Naša stranka i Pomak) nastavljeni su i prošireni sa članovima Demokratske fronte. Tako bi u opoziciji mogli ostati samo SDA i laburisti BiH, piše Oslobodjenje

Da predsjedava jučerašnjom sjednicom, izabrana je Ines Delić (SDA), kao kandidatkinja Kluba Hrvata za rukovodstvo Skupštine, a i mimo ovakvog izbora nastavljeno je koketiranje između vladajućeg NES-a i druge najbrojnije stranke u Skupštini SDA, koji bi zajedno mogli imati većinu ako NES odluči odustati od manjih stranaka i njihovih brojnih zahtjeva.

Klub NES-a usaglasio je prijedlog za predsjednika Kluba Bošnjaka, a imat će i ime za rukovodstvo Skupštine, kaže Bunić

– Zahvaljujem svim poslanicima koji su pokazali odgovornost i namjeru da ne dovode u pitanje sudbine budžetskih korisnika i finansiranja kantona i u ime Kluba NES-a i Vlade USK-a, poručio je poslanik i premijer u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić.

Predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić zatražio je da se rad Skupštine u potpunosti vrati u okvire Poslovnika, odnosno da se što prije nastave konstituirajuća i druge redovne sjednice.

– Predložili smo kolegicu Ines da predsjedava i hvala vam što ste to podržali. Vjerujem da će Skupština da radi uprkos problemima pri formiranju većine, kazao je Musić.

Bivši dopredsjedavajući i koalicioni partner NES-a Nisvet Jusić (SBiH) objasnio je da je problem kod izbora predsjedništva Kluba Bošnjaka u većini od 25 poslanika, pa se tu očekuju novi problemi.

– Dobio sam 24. januara urgenciju iz Kluba SDA. Činjenica je da bez prijedloga iz Kluba Bošnjaka nismo mogli to učiniti, kazao je Jusić, najavljujući nastavak konstituirajuće sjednice za sljedeću sedmicu.

I NISMO I JESMO

Odsustvo političkog dogovora nije smetalo da jučerašnje zasjedanje bude uspješno, a koketiranje između NES-a i SDA iskorišteno je i kao pritisak na partnere osmorke da se dogovore dok “voz još nije napustio stanicu”.

– Čestitam predsjedavajućoj SDA za rukovođenje ovom sjednicom, ali to ne znači da NES i SDA imaju dogovor, da mediji ne bi to pogrešno prenijeli. Nismo u fazi formiranja neke nove koalicije, tako da to ne mora ništa da znači, a možda i može, vidjećemo u narednom periodu, bio je jako zbunjujući istup predsjednika Kluba NES-a Agana Bunića.

Klub NES-a usaglasio je prijedlog za predsjednika Kluba Bošnjaka, a imat će i ime za rukovodstvo Skupštine, kaže Bunić

Privremeno finansiranje konačno nije problem i USK nije kanton slučaj, zaključio je na kraju.

Podijeli ovaj članak