Narko banda likvidirala i ključnog svjedoka u Krajini, kome je MUP USK ozvučio kuću?!

3 min. čitanja

Prije dvije sedmice navršila se godina dana kako je izvršena brutalna likvidacija Eldina Ćerimovića u Velikoj Kladuši, nekadašnjeg člana narkobande Dine Muzaferovića Cezara, koji je ovih dana ponovo u žiži javnosti nakon velike akcije Europola i hapšenja članove kriminalne grupe u pet zemalja.

– Ukupno 37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana, predvođene državljaninom BiH, uhapšeno je u međunarodnoj operaciji koju je koordinirao Europol – objavljeno je danas iz centrale europske policije.

Targetirana kriminalna grupa bavila se krijumčarenjem droge i vatrenog oružja, a ocijenjena je kao “nasilna” i “moćna” kriminalna ćelija koja je naredila i ubistva svjedoka.

Na čelu grupe nalazi se Cezar Dino Muzaferović, dobro poznato lice bh. policijskim agencijama.

Njega je Europol targetirao kao “visokovrijednu meta”. On je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju i policija vjeruje da iz zatvora u Rimu vodio sve poslove.

No, vratimo se nazad. Zašto je važno ime Ćerimovića i Muzaferovića.

Ćerimović je prošle godine ubijen u sačekuši i bio je, kako nam je danas potvrđeno, ključni svjedok saradnik u predmetu “Eskobar”, u kojem je Muzaferović bio na čelu grupe.

Ćerimović je nekoliko dana prije likvidacije u detalje inspektorima MUP KS i Tužilaštva ispričao kako je djelovala ova grupa u Kladuši.

Radi se o pronađenoj i uništenoj plantaži kanabisa u Velikoj Kladuši. Nekoliko mjeseci kasnije, Ćerimović je brutalno ubijen i ostavljen na cesti.

– Pripadnici policijske patrole pronašli su tijelo muškarca sa dvije prostrelne rane na grudima i povredama u predjelu glave. Također, pronađene su i dvije čahure, a pretpostavlja se da potiču iz pištolja iz kojeg je pucano. Ovo djelo je okarakterisano kao krivično djelo ubistva – kazao je u maju prošle godine Adnan Beganović, glasnogovornik MUP USK-a

Saznajemo da su pripadnici MUP USK, po nalogu Tužilaštva USK i Suda u Bihaću, prateći grupu Muzaferovića sproveli i posebne istražnje radnje, zbog sumnje da je Cezar naredio Ćerimovićevu likvidaciju.

Čak je ozvučena i kuća člana njegove grupe (identitet poznat “Avazu”), sve s ciljem da se istraga okonča. O svemu je upoznato i Tužilaštvo.

– Nema nikakve sumnje da je ova grupa ubila ključnog svjedoka jer je znao sve o njihovim poslovima – kaže izvor iz policije za “Avaz” koji je uključen u istragu.

Podijeli ovaj članak