Nakon zatvaranja GP Hadžin Potok građani ogorčeni, Ružnić: ‘Ovo je politička poruka cijeloj Krajini’ (VIDEO)

2 min. čitanja

Lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona traže da im se dodijele tri nova granična prijelaza kako bi se izbjegle duge kolone i višesatna čekanja na postojećim prijelazima. Ova inicijativa dolazi kao odgovor na nedavnu odluku da se međunarodni putnički saobraćaj preko graničnog prelaza Bogovolja – Hadžin Potok više ne dozvoljava, osim lokalnim stanovnicima koji posjeduju posebne propusnice.

Odluka je izazvala oštre reakcije u Unsko-sanskom kantonu, a premijer kantona Mustafa Ružnić je pisao Vijeću ministara Bosne i Hercegovine izražavajući nezadovoljstvo i tvrdeći da odluka nema jasne kriterije i može imati negativne efekte. Gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, također je izrazio svoju zabrinutost, ističući da Unsko-sanski kanton ima najveći broj ljudi koji žive u dijaspori i da je granični prijelaz Bogovolja – Hadžin Potok bio važan za putnike u ljetnim mjesecima.

Premijer Ružnić ističe da odluka ima politički kontekst i naglašava da postoji potreba za otvaranjem novih graničnih prijelaza kako bi se rasterećili postojeći i olakšalo putovanje građanima. Granični prijelaz Maljevac već je poznat po dugim čekanjima, a sa zatvaranjem još jednog prijelaza, strahuje se da će situacija biti još teža.

“Sama poruka da jedan granični prijelaz koji je u Krajini bio spas za sve nas kada su ogromne gužve. Samo trebaju svi doći na Maljevac ili Izačić šta se dešava od petka do ponedjeljka. To što se u međuvremenu novi prijelazi otvaraju je politička poruka cijeloj Krajini”, kaže Ružnić.

.

Lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona sada zahtijevaju otvaranje tri nova granična prijelaza kako bi se smanjile gužve i osiguralo brže kretanje putnika. U protivnom, duge kolone i višesatna čekanja će i dalje biti uobičajena pojava kao i do sada.

Podijeli ovaj članak