Nadomak Sanskog Mosta ni─Źe vinograd na 30 dunuma

2 min. ─Źitanja

Na podru─Źju sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, u toku je sadnja vinove loze i podizanje novog vinograda na povr┼íini od oko 30 dunuma zemlji┼íta, a investitor ovoga projekta je Isak Tatarevi─ç, biznismen koji ve─ç dugi niz godina ┼żivi i radi u Austriji.

Tatarevi─ç je prije desetak godina vlastiti kapital ulo┼żio u posao sa vinogradarstvom, a vinovu lozu posadio je tada na povr┼íini od oko dva hektara. Pored toga, izgradio je i vinariju, a sada ima plan da na ovom prostoru izgradi smje┼ítajne kapacitete u cilju razvoja seoskog turizma.

ÔÇťMislim da Sanski Most posjeduje odli─Źne resurse za turizam i uz malo truda i ulaganja mogla bi se napraviti lijepa pri─Źa. U proteklom periodu posao sa vinogradarstvom je opravdao o─Źekivanja, na┼ía vina su prepoznata u Bosni i Hercegovini, ali i u Austriji, gdje ih izvozimoÔÇŁ, ka┼że Tatarevi─ç. Dodaje kako se u njegovim vinogradima uzgajaju sorte ┼íardone i merlo, koje se redovno odr┼żavaju i njeguju, a od gro┼ż─Ĺa se pravi kvalitetno stono vino koje je ve─ç dobijalo brojne nagrade i priznanja.

Ina─Źe, Tatarevi─ç je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavi─Źaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini ┼átajerskoj, gdje je proveo cijeli radni vijek.

U Austriji posjeduje firmu za transport, ali se na nagovor austrijskih prijatelja odlu─Źio na ulaganja u vinogradarstvo. Svoju ideju potom je preto─Źio u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smje┼íteno postrojenje za preradu gro┼ż─Ĺa i proizvodnju vina. Iako je vinogradarstvo na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da se jo┼í za vrijeme Austrougarske monarhije poku┼íalo unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju. Iz tog perioda ostali su i brojni nazivi, kao ┼íto su vinograd ili vinogorje za mnoge od zemlji┼ínih parcela koje se nalaze na podru─Źju op─çine Sanski Most. Ina─Źe, Tatarevi─çev vinograd je daleko najve─çi i jedan od tek nekolicine vinograda na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Podijeli ovaj ─Źlanak