Na području USK-a niču nove solarne elektrane: Bosanski Petrovac će biti gigant proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

3 min. čitanja

VJETROPARK

Ružnić je istakao da će projekt, prema procjenama, biti vrijedan oko 120 miliona KM. Razgovori Vlade USK-a sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK-a, započeli su prije dvije godine, s planom završetka projekta tokom 2024.

– Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima, istakao je Ružnić.

Trenutna energetska kriza je dodatno ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, kazao je Ružnić.

Prva velika investicija u USK-u za iskorištavanje energije vjetra biće vjetropark na području grada Bihaća, s ulaganjem procijenjenim na 120 miliona KM. Početak rada na ovom projektu ozvaničen je prije četiri godine, potpisivanjem ugovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consultinga d. o. o. Zagreb za dodjelu koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5 MW na području Bihaća. Investitor je trenutno u fazi pripreme dokumenata za ishođenje urbanističke saglasnosti.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade USK-a započelo je i rad po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole za ASA grupaciju, koja kroz firmu ASA energija također ulaže u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području ovog kantona. ASA grupacija predala je zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, na području općine Bosanski Petrovac.

SUNČANI DANI

– Bosanski Petrovac je područje s najvećim brojem sunčanih dana i oko 1.800 sunčanih sati godišnje. Taj potencijal će ovaj mali bosanskohercegovački grad izgraditi u giganta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je premijer USK-a, piše Oslobodjenje.

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi USK-a, istakao je da i firma S Elektro iz Bosanskog Petrovca, koja je već stavila u pogon prvu fotonaponsku elektranu za godišnju proizvodnju 219 megavatsati struje, planira izgradnju nove elektrane na lokaciji Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu.

Podijeli ovaj članak