Medvjed provalio u kruzanu i počastio se kukuruzom

2 min. čitanja

Brojno stanje medvjeda na području sanske općine značajno se popravilo u posljednjih desetak godina, a nisu rijetki ni slučajevi da se spuštaju i u naseljena mjesta, te čine štetu.

Jedan takav slučaj zabilježen je ovih dana u podgrmečkom selu Kozin, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, gdje je odrasli medvjed provalio u kruzanu, te se počastio kukuruzom.

Kratki video telefonom je snimio vlasnik, a on je potom okačen na Facebook stranicu Lovačkog društva “Sana”. Snimljeni su i tragovi medvjeda koji otkrivaju da se radi o životinji impozantnih dimenzija, a o njegovoj snazi govori i to da je jednostavno počupao letve na kruzani kako bi došao do hrane.

Prema riječima Mesuda Aganovića, sekretara pomenutog lovačkog društva, ovo je vrijeme kada se medvjedi bude iz zimskog sna, te su u potrazi za hranom poslije perioda hibernacije. Brojnost medvjeda u šumama Grmeča značajno je povećana posljednjih godina, a njihovo prisustvo sve se češće bilježi i u neposrednoj blizini naseljenih mjesta u okolici Sanskog Mosta.

Niti u jednom slučaju nije zabilježen napad medvjeda na čovjeka i takvi primjeri su na ovim prostorima zaista rijetkost.

Prema nekim procjenama iz Lovačkog društva “Sana”, samo na području kojim oni gazduju trenutno živi više od pedeset medvjeda, što je višestruko veći broj u odnosu na samo deceniju prije.

Razmnožavanju ovih veličanstvenih životinja doprinijelo je to što su zakonom strogo zaštićene i zabranjen je lov na njih. Najčešća šteta koju medvjedi čine je na košnicama, s obzirom na to da brojni ovdašnji pčelari posjeduju pokretne pčelinjake koje odvoze na ispašu.

Podijeli ovaj članak