Kulenović: Nije opala proizvodnja mlijeka u USK-u, ne znamo šta zima nosi (VIDEO)

2 min. čitanja

Obilje prirodnih bogatstava i vrijedne ruke proizvođača iz BiH nikada nisu dovođene u pitanje, ali jeste opstanak. Dok zemlje regije strahuju od nestašice mlijeka, u našoj zemlji kanton koji ima potencijal za najveću proizvodnju mlijeka evidentira gašenje farmi. Razlog – poskupljenje repromaterijala, suša, ali i višegodišnji problem – otkupna cijena mlijeka. Pojedini farmeri su već smanjili broj grla stoke, a neki se odrekli posla od kojeg su preživljavali.

Resorni ministar USK-a Sulejman Kulenović kaže da proizvodnja mlijeka u ovom kantonu nije opala.

“Ona je možda 1% i kreće se između 9 i po i 10 miliona proizvedenih litara po kvartalu. Ni broj aplikanata se nije smanjio.Što se tiče prva dva kvartala tu nemamo značajnih promjena, ali znamo svi manje-više prateći ovaj toplotni val koji nam je prošao, očekujemo pad pšroizvodnje u trećem kvartalu. Očekujemo da su i goveda dala manje mlijeka nego što su trebala. Također ni hrana nije kao što je bila. Koncentrat je strašno poskupio i koliko su proizvođači nabavili koncentrata i koliko će da plasirati životinjama, to ćemo tek da vidimo.”

Navodi da poskupljenja traju već pola godine i više.

“Ono čega se ja bojim, a to je ovo što se desilo, ovaj toplotni val gdje će kukuruz biti lošeg kvaliteta, smanjena proizvodnja. Biće smanjena i proizvodnja sjenaže, travaže, tako da da li će proizvođači imati dovoljno hrane da ishrane sve te životinje. Sad zasad ne ukazuje ništa da je neka raspodjela goveda. Šta će biti u zimskom periodu, to ćemo tek da vidimo.”

Naglašava da se otkupna cijena mlijeka u USK-u nije mijenjala godinama.

“Promijenili su se poticaji za mlijeko, dok cijena mlijeka je možda u par feninga svega da imamo razliku zadnjih par godina. To je direktno ugovor između proizvođača i prerađivača, tako da se tu ne smijemo miješati. Mi imamo učešća u poticajima i mi smo gledali da ih što više povećamo.”

VIDEO PRILOG

Podijeli ovaj članak