Kladušanka Nudžejma Karajić (19) u Europskom parlamentu predstavljala Bosnu i Hercegovinu

2 min. čitanja

Devetnaestogodišnju Nudžejmu Karajić iz Velike Kladuše sredinom ove godine Fondacija “Boris Divković” pozvala je da sudjeluje kao polaznica treće generacije Akademije Građanske platforme za mlade liberalne aktiviste. 

Na akademiji sudjeluju sudionice i sudionici iz zemalja Zapadnoga Balkana, i Nudžejmu su novinari pronašli upravo u Briselu. Prvi modul akademije realiziran u junu 2022. u Sarajevu, a ono što im je zadaća bila na prvome modulu jeste fokusiranje problema i prijedlog rješenja.

 

Nudžejma je skupa s kolegom Lukom iz Crne Gore radila na rješavanju problema kojeg dijele ove dvije zemlje – Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Problem jeste korupcija i u Briselu, na drugom modulu, predstavljaju njihov prijedlog rješenja tačnije antikorupcijski mehanizam, piše Reprezent.

 

Pored toga, sudionici su imali priliku posjetiti Europski parlament u Briselu i razgovarati s članovima Europskog parlamenta. Fokus akademije je na sticanju znanja o liberalnom političkom aktivizmu s posebnim fokusom na vrijednostima, misiji i viziji EU.  Stoga, sudionice i sudionici su razgovarali s članovima Europskog parlamenta o putu Bosne i Hercegovine, Srbije, te Crne Gore u Europsku uniju. Članovi Europskog parlamenta su naglasili kako imaju optimistično stajalište prema ovim državama s obzirom na ideje i kapacitete mladih ljudi koji ih predstavljaju.

Redakcija krajiškog informativnog portala “Reprezent” pohvalila se Nudžejmom Karajić zbog činjenice da je ona “dijete Redakcije Reprezenta” u kojoj je dulje razdoblje volontirala kao srednjoškolka a to potvrđuje i njezina Zahvalnica Esadu Šabanagiću, uredniku Reprezenta…

“Moj rad u redakciji je jedna od lego kockica u mojem radu kao aktivistice”, kratko je kazala Nudžejma Karajić iz Velike Kladuše, a koja uspješno studira u Sarajevu.

Podijeli ovaj članak