Kako će se podijeliti imovina Agrokomerca: Uzeli fabrike, radnicima dali siću

2 min. čitanja

Radnici su imali sudske presude, ali su zabilježbe na imovinu AC prodali mešetarima za 25 posto vrijednosti i sada čekaju prodaju iza njihovih imena

Predstojeća prodaja nekretnina i zemljišta Agrokomerca koju je smjestio Općinski sud u Cazinu na osnovu potražnje nekoliko stotina povjerilaca i dalje je tema Krajišnika, koja se zanimaju kome će sad sve to pripasti i koja će se pojaviti da stoji iza preduge liste povjerilaca. Iako je riječ, uglavnom, o imenima bivših radnika, oni su potraživanja davno prodali bankama, fondovima i sličnim interesnim zastupnicima.

U reakciji predstavnika bivših uposlenika i dioničara spominjao se ponovo Lijanović, jer je nekad pozajmivši 500.000 KM Agrokomercu uzeo hipoteku vrijednosti veće od 30 miliona KM, pa je kasnije do tih nekretnina došla Bor banka prelamajući kredit koji su Lijanovići imali sa njima.

Ovaj put dio imovine pod hipotekama ne bi trebao ulaziti u prodaju, jer na spisku povjerilaca, tačnije, njegovom samom vrhu, nema takvih slučajeva. Što se tiče novca od prodaje, povjerioci ni od toga neće ništa vidjeti, piše Oslobođenje.

– Nema šanse da iko naplati osim Porezne uprave. Većina povjerilaca su radnici Agrokomerca koji su potraživanja ostvarili sudskim putem preko raznih presuda, te su putem prijedloga i rješenja o izvršenju upisivali svoje zabilježbe na imovinu Agrokomerca. A neki, koji se bave takvim stvarima, otkupljuju presude radnika, preuzimaju na sebe ta potraživanja. Čujem da su ih isplaćivali 25-30 posto tog duga. Onda idu dalje u njihovo ime u tim izvršnim postupcima, te uspijevaju u dobrom dijelu da zarađuju novac na taj način, kazao nam je advokat Omer Abdagić, koji zastupa nekolicinu povjerilaca.

Ročište za prodaju nepokretnosti održaće se 3. oktobra u devet sati, u zgradi Općinskog suda u Cazinu.

Podijeli ovaj članak