Jutros od 7 sati bio zatvoren: Da li će nam zbog Čečena često zatvarati GP Maljevac?

2 min. čitanja

 

Od 2015. godine Granični prijelaz Maljevac bio je u više navrata zatvoren zbog migranata sa Bliskog Istoka, posebno migranata iz Sirije, Pakistana i Afganistana.

U zadnje tri mjeseca u Velikoj Kladuši sve više se nalaze legalni turisti iz Čečenije, a prema informacijama portala GPMaljevac.COM, njih je oko 300 na prostoru Velike Kladuše i svi oni žele u zemlje Europske unije ali im se ulazak u EU ne odobrava zbog čega je jutros od 7 sati bio zatvoren GP Maljevac.

Prema neslužbenim informacijama koje posjeduje portal GPMaljevac.COM, Graničnoj policiji BiH nije dozvoljena kontrola putnika iz Čečenije, samim tim, Čečenima se ne odobrava kontrola kod Granične policije Hrvatske.

 

 

Kako nezvanično saznajemo od kolega sa granice, jedan telefonski poziv onemogućio je odlazak građana Čečenije u zemlje Europske unije preko GP Maljevca i ostalih graničnih prijelaza diljem BiH.

Ovdje navodimo da su građani Čečenije koji iz svoje zemlje odlaze zbog rata između Rusije i Ukrajine nesmetano ulazili na tlo Europske unije jer oni bježe od rata kako bi spasiti živu glavu. Svi znamo da Rusija vrši mobilizaciju svojih građana, posebno građana iz ruralnih područja.

Da li će nam granica poslije današnjeg dana često biti zatvorena?, ostaje nam da vidimo u narednim danima i situaciji koja će se odvijati narednih dana.

Podijeli ovaj članak