Jedni kažu “dirali su premijera”, drugi “uhapšen im direktor”: Krajišnici ogorčeni zbog čekanja na 100 KM

4 min. čitanja

Dok su drugi kantoni nezaposlenima isplaćivali ionako mizernih stotinu maraka, propisanih na federalnom nivou,
u Krajini su prečim smatrali hapšenje radi slikanja

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Huseina Rošića, bivšeg premijera Vlade Unsko-sanskog kantona, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno nam je jučer iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

HAPSI I PUSTI

Optuženom Rošiću stavlja se na teret postojanje osnovane sumnje da je kao premijer Vlade USK-a, od januara do 2. februara 2017. godine, iskoristio službeni položaj na način da je suprotno interesima i zadacima službe koju obavlja postupio suprotno Odluci o privremenom finansiranju USK-a za period januar-mart 2017. godine, tako što je na teret budžeta USK-a prethodno dogovorio, te omogućio smještaj i pružanje banjskih usluga za 30 osoba, a za koje usluge je Vladi USK-a izdat i dostavljen račun u ukupnom iznosu od 11.250 KM radi naplate, iako je bio svjestan da takva obaveza nije bila predviđena kao izdatak Odlukom o privremenom finansiranju za navedeni period. Tako je stvorio novčanu obavezu za budžet USK-a, nanoseći štetu u pomenutom iznosu.

Tužilaštvo u Bihaću je izuzetno aktivno u finišu godine. Podsjećamo, prošle sedmice su tužioci uz pomoć SIPA lišili slobode direktora Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona Nedžada Veladžića, te Fikreta Bajrića, predsjednika Komisije za prijem uposlenika. Pretres je izvršen i u kabinetu premijera USK-a Mustafe Ružnića, kojemu su, nezvanično, izuzeli i telefon.

 

Tražeći najnovije informacije od Tužilaštva USK-a, saopćeno nam je da se radi o političkim i unaprijed dogovorenim zapošljavanjima, te da su osumnjičeni iz Službe za zapošljavanje pušteni na slobodu uz izrečene mjere zabrane.

Najsiromašniji građani Unsko-sanskog kantona, koji su prijavljeni na biroe rada te su sa tim statusom imali pravo da dobiju jednokratnu novčanu pomoć od 100 maraka od države, kao pomoć u teškoj godini recesije i inflacije, strahuju hoće li za Novu godinu opet ostati praznog tanjira.

Jedni kažu “dirali su premijera”, drugi kažu “nema ko da uplati, uhapšen im direktor”, a nezaposleni se i dalje nadaju da će im leći 100 KM, jer su uplatu više puta razočarano provjeravali

Nekoliko hiljada građana ovog kantona svakodnevno provjerava svoje račune, koje su otvorili specifično zbog ove namjene, jer su im taj zahtjev isporučile nadležne službe, a što je podrazumijevalo dodatni trošak. Pored toga, provjeravaju i informacije u osam općinskih biroa rada, ali još nisu došli u priliku da se obraduju.

Špekulacije na ulicama su takve da će u ovom ratu Tužilaštva i Vlade, a koji vode preko Zavoda za zapošljavanje, odgovorni iz obijesti napraviti štetu onima kojima je najteže. USK, doduše, nije isplaćivao ni jednokratne pomoći od po 1.080 KM budžetskim korisnicima, ali je to slaba utjeha onima kojima bi stotinu KM i više značilo, piše Oslobodjenje.

NAZAD DO BANKE

– Obavještavamo nezaposlene osobe da su otklonjeni manji tehnički problemi u vezi s isplatom jednokratne novčane naknade, te da su sredstva danas uplaćena na korisničke žiroračune, saopćili su jučer iz Zavoda za zapošljavanje, ne obrazlažući koji su to tehnički problemi bili.

A nezaposleni će i jutros uzeti kape i šalove, te se zaputiti do mjesta gdje su otvorili račun, nadajući se da ovaj put neće ostati praznih ruku. Ako im šta “kapne” i nakon što banke uzmu svoj dio, ući će sretni u Novu godinu.

Podijeli ovaj članak