Hrvatska objavila kad planira po─Źeti odlagati radioaktivni otpad na granici s BiH –

6 min. ─Źitanja

Ekspertni tim BiH nije zadovoljan protokom informacija s hrvatske strane, a Slovenija i Ma─Ĺarska podr┼żavaju bosanskohercegova─Źke napore

Tokom 2025. godine planira se po─Źetak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u biv┼íoj vojarni ─îerkezovac na Trgovskoj gori u op─çini Dvor, a po─Źetak rada centra predvi─Ĺen je za 2026. godinu, re─Źeno je Hini u Ministarstvu gospodarstva i odr┼żivog razvoja Hrvatske.

ÔÇťDosada┼ínji istra┼żni radovi i mjerenja na lokaciji ne ukazuju na mogu─çe negativno rje┼íenje u studiji utjecaja na okoli┼í, ali kao kona─Źnu potvrdu prikladnosti lokacije ─îerkezovac za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada pri─Źekat ─çemo analizu i interpretaciju provedenih istra┼żivanja u sklopu studije, ─Źiji rezultati ─çe biti javno dostupniÔÇŁ, ka┼żu u Ministarstvu.

Studija ─çe, isti─Źu, propisati mjere za┼ítite okoli┼ía kojima se sprje─Źavaju negativni utjecaji prilikom rada skladi┼íta radioaktivnoga otpada. U toku je izrada sigurnosnih analiza i idejnog projekta za potrebe isho─Ĺenja lokacijske dozvole, a ministarstvu je predan zahtjev za odre─Ĺivanje sadr┼żaja studije utjecaja na okoli┼í.

Mo┼żda vas zanima:

Po─Źetak izgradnje 2025. godine

Tokom marta proveden je javni postupak odre─Ĺivanja sadr┼żaja studije utjecaja na okoli┼í, koji uklju─Źuje prikupljanje mi┼íljenja i komentara javnosti i nadle┼żnih tijela Hrvatske i BiH. U Ministarstvu je u tijeku analiza zaprimljenih mi┼íljenja, po─Źetak izgradnje centra planiraju tokom 2025. dok je planirani po─Źetak rada predvi─Ĺen za 2026. godinu.

Na lokaciji su zavr┼íeni istra┼żni radovi i odre─Ĺivanje nultog stanja radioaktivnosti u okoli┼íu, u sklopu kojeg je postavljena mjerna stanica za mjerenje ambijentalne brzine doze. Seizmolo┼íke stanice postavljene su na lokaciji centra te na lokacijama Rujevac i Pobr─Ĺani i uklju─Źene su u hrvatsku mre┼żu seizmografa i akcelerografa Seizmolo┼íke slu┼żbe RH.

Tako─Ĺer je osiguran prijenos podataka u realnom vremenu Seizmolo┼íkoj slu┼żbi u Zagrebu i Republi─Źkom hidrometeorolo┼íkom servisu u Banjoj Luci.

No, Ministarstvo upozorava kako se ÔÇťnakon sastanaka s BiH stranom mo┼że zaklju─Źiti da ne postoji niti najmanja spremnost za dokazivanje da projekt ne─çe imati utjecaja na okoli┼í, bez obzira ┼íto svi stru─Źni argumenti, kao i preliminarni rezultati istra┼żnih radova, ukazuju da ne postoji prekograni─Źni utjecaj tokom redovnog pogona skladi┼ítaÔÇŁ.

Plenkovi─ç: Hrvatska autonomno donosi odluku

Premijer Andrej Plenkovi─ç je 20. juna na zajedni─Źkoj sjednici hrvatske vlade i Vije─ça ministara BiH poru─Źio da ─çe Hrvatska primijeniti najvi┼íe sigurnosne standarde pri izgradnji odlagali┼íta radioaktivnog otpada. Lokacija odlagali┼íta je na ÔÇťbrdovitom, nenaseljenom podru─Źju na kojemu bi se skladi┼ítio nizak i srednji radioaktivni otpad iz NE Kr┼íkoÔÇŁ, rekao je Plenkovi─ç.

Ustvrdio je da se radi o otpadu ÔÇťkoji vrlo malo zra─ŹiÔÇŁ, poput za┼ítitne odje─çe, rukavica, krpa i sl, a ne─çe se skladi┼ítiti istro┼íeno nuklearno gorivo, koje pripada visokom radioaktivnom otpadu. ÔÇťKad bi neko stajao 365 dana, 24 sata ispred zida tog odlagali┼íta, ne bi primio nikakvo zra─Źenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvog zra─Źenja za vrijeme leta iz Europe u AmerikuÔÇŁ, tvrdi Plenkovi─ç.

Na pitanje o odabiru lokacije odlagali┼íta i blizini granice s BiH, premijer je istaknuo da odluku o tome Hrvatska donosi autonomno. No, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Sta┼ía Ko┼íarac iz redova SNSD-a najavio je da ─çe tra┼żiti podr┼íku EU za pronalazak nove lokacije odlagali┼íta.

Lokalno stanovništvo nezadovoljno

Ko┼íarac smatra da je lokacija odlagali┼íta neprihvatljiva jer ─çe ugroziti zdravlje obli┼żnjeg stanovni┼ítva, te je pozvao da se na─Ĺe tre─ça lokacija. Rekao je kako ekspertni tim BiH ÔÇťnije zadovoljan protokom informacija s hrvatske straneÔÇŁ, a Slovenija i Ma─Ĺarska podr┼żavaju bosanskohercegova─Źke napore, javlja Hina.

Ko┼íarac je tako─Ĺer zatra┼żio sastanak s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepom Borrellom kako bi izrazio protivljenje namjeri Hrvatske da izgradi odlagali┼íte radioaktivnog otpada na samoj granici s BiH.

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optu┼żio je Plenkovi─ça da neistinitim tvrdnjama poku┼íava opravdati gradnju odlagali┼íta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i poru─Źio kako ─çe o rje┼íavanju tog pitanja ovisiti budu─çi odnosi BiH i Hrvatske.

Na─Źelnik Op─çine Dvor Nikola Arbutina izjavio je Hini da su svi u njegovoj op─çini protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Dvoru. ÔÇťOp─çinsko Vije─çe je dva puta reklo da je protiv, gra─Ĺani su rekli da su protiv i ja sam kao na─Źelnik protivÔÇŁ, poru─Źuje Arbutina.

ÔÇťKo ─çe kupiti vikendice ili zemlji┼íte?ÔÇŁ

Ka┼że kako svaki gra─Ĺanin u Dvoru, cijeloj Hrvatskoj i svijetu ima isti stav u vezi zbrinjavanja radioaktivnog otpada, a on li─Źno smatra da se otpad treba zbrinuti na mjestu nastanka, u Nuklearnoj elektrani (NE) Kr┼íko. Arbutina isti─Źe da su u strategiji razvoja Op─çine Dvor malo i srednje poduzetni┼ítvo, ekolo┼íka poljoprivreda i turizam, pa za┼íto svoj potencijal ne bi iskoristili za ekolo┼íke proizvode, koji su skuplji od konvencionalnih.

Iako im obe─çavaju rentu, Arbutina pita ko ─çe im platiti to ┼íto se ve─ç osam godina o njihovom podru─Źju pri─Źa kao o mjestu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. ÔÇťKo ─çe kupiti vikendicu pored Une, ko ─çe kupiti zemlji┼íte ili ekolo┼íki proizvodÔÇŁ, ogor─Źen je na─Źelnik Dvora.

U me─Ĺuvremenu, u Ministarstvu gospodarstva i odr┼żivog razvoja ne posustaju nego nastavljaju aktivnosti kojima nastoje uvjeriti sve ÔÇťnevjerne TomeÔÇŁ da centar ne─çe biti ┼ítetan za lokalno stanovni┼ítvo i okoli┼í.

Podijeli ovaj ─Źlanak