Hoće li Trojka (Dino, Forto, Šuhret) razbiti Osmorku: Konakovićeva “selfie” politika nije prošla u Krajini

7 min. čitanja
Konkretno, nezadovoljstvo generiraju NiP i Naša stranka, koji u Skupštini USK-a imaju ukupno tri zastupnika, od kojih su dva NiP-ova, a jedan je iz Naše stranke.

U posljednjih nekoliko dana više je pokazatelja koji govore u prilog činjenici da  koalicija “osmorke” ne funkcionira dinamikom i kvalitetom koju u javnosti  prvenstveno pokušava predstaviti Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP). Nakon otvorene i javne najave Sabine Ćudić, zastupnice Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da je upitna njena podrška novom sazivu Vijeća ministara u BiH, sve glasnije je nezadovoljstvo ponašanjem dijela “osmorke” i u Unsko-sanskom kantonu.

Konkretno, nezadovoljstvo generiraju NiP i Naša stranka, koji u Skupštini USK-a imaju ukupno tri zastupnika, od kojih su dva NiP-ova, a jedan je iz Naše stranke. Upravo oni su, kao što smo jučer  već izvijestili napustili sjednicu Skupštine USK čime su odbili dati podršku Odluci o privremenom finansiranju USK i Odluci o visini premije.

Pali na prvom testu

Jasno je da ovo bio svojevrsni test prvenstveno zajedničkog djelovanja “osmorke” u ovom kantonu, a koji , evidentno je ova koalicija nije prošla, a odgovornost za to snose NiP i NS.

Upravo zbog stava ove dvije stranke naš izvor blizak Narodnom evropskom savezu (NES) jučer je  kazao da je za NES upitno “treba li se i dalje držati sporazuma” sa “osmorkom” koji oni smatraju prekršenim.

Danas smo dobili i zvaničnu potvrdu iz vrha NES-a USK-a da nema potrebe kriti nezadovoljstvo ponašanjem dijela koalicionih partnera iz “osmorke”, tačnije NiP-a i NS-e.

O tome je za naš portal otvoreno govorio Mustafa Ružnić, premijer USK-a , kojeg smo pitali ostaje li NES dijelom “osmorke”.

“Smatram da ste ovo pitanje trebali uputiti prije svega NiP-u i Našoj stranci čiji su zastupnici u Skupštini USK-a jučerašnjim ponašanjem jasno stavili do znanja da im nisu prioriteti  odredbe Sporazuma koji smo potpisali. Podsjetit ću da smo mi iz NES-a , pri potpisivanju tog sporazumu, a pri čijoj su izradi učestvovali i naši predstavnici, ozbiljno shvatili  načela tog dokumenta u kojem se  između ostalog kaže da ćemo biti fokusirani na politiku koja nudi adekvatne odgovore na probleme i potrebe stanovništva, posebno u vremenu krize, te na konkretne mjere za poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja građana. Mi smo se znači obavezali na saradnju u naredne četiri godine na svim nivoima vlasti i obećali smo da ćemo otvoriti jedan novi proces političkog ponašanja, drugačijih odnosa u politici i političke kulture koja bi trebala stabilizirati stanje u BiH. Međutim, evo na prvom ispitu te koalicije vidjeli smo kako su se ponašali zastupnici NiP-a i NS iz čijih central mi čujemo najglasnije povike da “osmorka” sve radi na implementaciji Sporazuma. Mi u NES-u smatramo da ne radi, a dokaz za to je situacija u USK-a gdje su baš na dokumentima koji se tiču direktno građana NiP i NS bojkotovali njihovo usvajanje”, kaže Ružnić.

Kakva je uloga POMAK-a?

su

Na naš upit stoje li iza ovakvog ponašanja NiP-a i NS neki zahtjevi ili političke ucjene, te kome NES kao stranka koja uz SDA ima najviše zastupnika i najveći skupštinski kapacitet smeta, te znači li u konačnici ovo “početak kraja” koalicije “osmorke” koja još nije ni zaživjela u pravom smislu , Ružnić kaže da su ova pitanja opet na “pogrešnoj adresi”.

“Ponovit ću da smo mi u NES-u ispoštovali do sada sve na što smo se obavezali Sporazumom. Ne mislim kada ovo kažem samo na USK-a, nego i na implementaciju dijela ovog dokumenta koji se odnosi na druge nivoe vlasti I na uspostavu većina u drugim kantonima gdje NES participira u donošenju tih odluka u korist “osmorke”. Prema tome, ta pitanja trebate postaviti onima koji krše sporazum. Ono što ja za sada mogu reći je to da ćemo se mi svim ovim pitanjima pozabaviti kako na stranačkim organima, tako i u razgovoru  s organima onih stranaka iz “osmorke” koje su ozbiljno shvatile ono na što smo se obavezali i što smo potpisali. Ne tražimo ništa više izuzev poštivanja dogovora shodno izbornim rezultatima, te isključujemo bilo kakvu mogućnost da nas se uvlači u neke “igre bez granica” za kojima nema potrebe. Ako neko smatra da ćemo mi “igrati kako neko svira” zbog nečijih ličnih ili uskostranačkih interesa poručujemo mu da griješi i da mi nećemo pristati ni na što što nije transparentno i u skladu sa Sporazumom”, kategoričan je Ružnić.

Ružnić je komentirao i ranije kuloarske,a u posljednje vrijeme sve češće i javne priče da je NiP uvođenjem POMAK-a u neku svoju koaliciju ,mimo “osmorke” u stvari napravio i svojevrstan pakt s SDA, jer je poznato da su POMAK i SDA u koaliciji u Gradskom vijeću u Bihaću, a još odzvanja i podrška Šuhreta Fazlića, prvog čovjeka POMAK-a i nekadašnjeg gradonačelnika Bihaća, Bakiru Izetbegoviću na proteklim izborima za člana Predsjedništva BiH koje je izgubio.

“Mi se do sada nismo bavili eventualnim implikacijama tog sporazuma koji NiP ima s POMAK-om, ali ako ga posmatramo u konstelaciji naših odnosa unutar ‘osmorke’ onda se moramo zapitati, kako bi se u nekoj budućoj većini u kojoj bi participirale stranke “osmorke” u Skupštini USK-a ponašali i NiP i POMAK obnavljanjem sporazuma izmedu NiP-a i Pomaka kao svjesno prikrivenog partnera SDA, sve se više bistri u pravcu da vrh i rukovodstvo NIP-a nema kontrole nad svojim kadrovima u ovoj kantonalnoj organizaciji jer njih “metastaze” Pomaka sve više zahvataju. Takve poteze Pomak je dobro usavršio učeći od SDA, što je do sad dobro primjećeno kroz slične primjere onih koji su ušli u zagrljaj sa Pomakom”, zaključuje premijer USK-a Mustafa Ružnić.

S. B.

Podijeli ovaj članak