Gradonačelnici Cazina, Bihaća i Bosanske Krupe razgovarali o strateškim projektima za razvoj krajiških gradova

3 min. čitanja

Usaglašavanje stavova oko strateških projekata za Krajinu, na čijoj realizaciji će se insistirati kod viših nivoa vlasti u narednom periodu, te saradnja na realizaciji projekata koji doprinose razvoju i boljim uvjetima života u ovom dijelu BiH, teme su koje su dominirale na sastanku gradonačelnika Elvedina Sedića, Nermina Ogreševića i Armina Halitovića.

– Mnogo je projekata na kojima zajedno možemo raditi, ali je vrlo bitno da smo usaglasili koji su to projekti prioriteti za razvoj cjelokupnog Unsko-sanskog kantona. Praktično je nemoguće razdvojiti razvoj naše tri lokalne zajednice, jer smo geografski, administrativno, privredno i na svaki drugi način povezani, zbog čega je zajednički napredak naš ultimativni cilj. S druge strane, smatram da nemamo vremena za bilo kakvo čekanje i da u punom kapacitetu upravo sada možemo napraviti snažne iskorake i vrhunske rezultate, rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izgradnja brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša, magistralne ceste Bihać – Bosanska Krupa preko Srbljanskog platoa, izgradnja aerodroma u Bihaću, iskorištavanje termalnih voda u Gati i snažnija podrška Nacionalnom parku “Una”, te bolja prohodnost graničnih prelaza sa RH, istaknuti su kao prioritetni projekti koji imaju izuzetan značaj kada je u pitanju stvaranje pretpostavki za snažniji razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. Trojica gradonačelnika istakli su također važnost razvoja i ostalih lokalnih zajednica sa područja USK, kao i njihovu opredjeljenost da zajedno sa načelnicima Bužima, Bos. Petrovca, S. Mosta i Ključa zajedno rade na tome.

– Kroz historiju su se u Krajini često donosile važne odluke i povlačili važni potezi, ali u novijoj historiji je Krajina, čini se, ostala nekako u zapećku. Zbog toga je vrlo važno da kao gradonačelnici nastupamo sa jedinstvenim stavom prema višim nivoima vlasti i jasno damo do znanja da mi u Krajini znamo tačno šta hoćemo i šta očekujemo. Svi projekti od značaja koji se ralizuju u Cazinu ili Bos. Krupi značajni su i za Bihać i obratno, rekao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

.

S obzirom da pobrojani strateški projekti nisu u nadležnosti lokalnih zajednica, glavna poruka sa sastanka je da čelnici ovih lokalnih zajednica, ali i drugi politički akteri, trebaju zadržati kurs i jedinstven stav sve do njihove realizacije.

– Teško se možemo oteti dojmu da nas zaobilaze skoro svi veliki projekti i investicije koje se dešavaju u našoj državi. Slobodno možemo reći da je izgradnja trake za spora vozila u Laništu kod Ključa i Dubovskom kod Bihaća, uz nekoliko kružnih tokova, najviše što je Krajina dobila u poslijeratnom periodu kada je u pitanju cestovna infrastruktura. Dok se u drugim dijelovima BiH realiziraju projekti od par stotina miliona KM, mi prema Bos. Krupi svakodnevno se vozimo cestom opasnom po život. To sigurno nije ravnomjeran razvoj BiH i tu se nešto mora drastično promijeniti, rekao je gradonačelnik Bos. Krupe Armin Halitović.

Podijeli ovaj članak