Broj malinara u USK konstantno u opadanju: Mogu li se loši trendovi u poljoprivredi stopirati podrškom resornih ministarstava???

2 min. čitanja
  • Poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji već nekoliko godina bilježi pad, prije svega zbog nedovoljne brige za ovu granu privrede, ali i mnogih drugih faktora. Prošle godine u gotovo svim sektorima zabilježeni su gubici, a razloge treba tražiti u lošim vremenskim uvjetima, ali i odustajanju od proizvodnje mnogih poljoprivrednika koji su odlučili napustiti zemlju ili promijeniti zanimanje. Hoće li ova godina, u kojoj se izdvaja najviše novca za poljoprivredu, donijeti poboljšanja i ima li uopće spasa za bh. poljoprivredu? Istraživao Suad Begić…

BIHAĆ, 12. aprila – Jusuf Kovačević, iz Bužima jedan od napoznatijih malinara na ovom području BiH, krenuo je sa uništavanjem nasada. I nije jedini. Mnogi u našoj zemlji učinili su to ranije zbog neuređenog tržišta jagodičastog voća, ali i drugih problema. Da je ovaj sektor u laganom trendu pada i nestajanja priznao nam je i resorni federalni ministar Kemal Hrnjić, kazavši da čine sve što je izgledno kako bi stanje popravili a malinare vratili u pogone.

Prošlogodišnja otkupna cijena nije pokrila ni troškove proizvodnje, kažu malinari. Nezadovoljni su odlukom resornog federalnog ministarstva da novčano pomogne otkupljivače umjesto njih. Jusuf Kovačević podsjeća da je Federalno ministarstvo poljoprivrede obećalo pomoć i bez toga on i drugi malinari nemaju se čemu dobrom nadati. Kantonalno ministarstvo je ovu proizvodnju sufinasiralo sa značajnih jednu marku i 10 feninga za jedan kilogram, dakle, najviše u državi. Međutim, i to je bilo nedovoljno, tako da se broj malinara i u USK svake godine smanjuje.

Ovdje tek počinje priča o mukama i neprilikama sa kojima se svakodnevno susreću poljoprivredni proizvođači, ali ujedno popravljanje takvog stanja jeste i prilika za ministarstva koja su nadležna za poljoprivredu i njen razvoj.

O svemu opširnije u tematskom prilogu..

Podijeli ovaj članak