BIHAĆ: PRIJEDLOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI USK-A PROŠAO JAVNU RASPRAVU

1 min. čitanja

U Bihaću je danas održana Javna rasprava o Prijedlogu Zakona o oružju i municiji USK-a. U odnosu na prvobitni tekst, novo zakonsko rješenje prilagođeno je najvećim konzumentima – lovcima koji su i imali najviše primjedbi na njegovu prvu verziju. S druge strane, on bi trebao zadržati sigurnosni aspekt, a ujedno će njime biti ispoštovani zahtjevi koji stoje pred BiH na putu ka EU…

BIHAĆ, 29. septembra – Nekoliko je novina koje donose izmjene kantonalnog Zakona o oružju i municiji. Ona najznačajnija odnosi se na članove lovačkih udruženja odnosno sve koji posjeduju lovačko oružje.

Diskusiji su velikim dijelom bili prisutni članovi lovačkih udruženja koji smatraju da je Komsija za izradu zakonskog prijedloga napravila dobar posao. Zakon je usklađen sa propisima EU, učinjena je liberalizacija u određenim segmentima, a ujedno je zadržan sigurnosni aspekt. Lovce raduje što je udovoljeno njihovim traženjima.

Članovi komisije koji rade na njegovoj izradi uvrstit će prijedloge i sugestije u tekst novog zakonskog rješenja. Očekuje se da će to biti ubrzo kako bi se o novom Zakonu, u formi prijedloga, izjasnili skupštinski zastupnici.

 

RTVUSK

Podijeli ovaj članak