Anel Bećirspahić o traženju pravde za Azru i Merjem: Ubili su mi ženu i bebu i sada šute

3 min. čitanja

Nisam znao da Azru i Merjem šaljem u klaonicu, nisam znao

Od 18. marta ove godine za Anela Bećirspahića vrijeme je stalo. Dan koji je trebao biti najradosniji u njegovom životu donio je sa sobom neslućenu tragediju.

Samo tuga

Dani su prolazili u iščekivanju poziva da dođe po svoju Azru i bebicu Merjem. Tog dana ga je majka nazvala i rekla da treba hitno otići u bolnicu, a kada je stigao, dočekao ga je šok – Azra (26) i Merjem su preminule.

Bećirspahić za „Avaz“ kaže da nastavlja svoju borbu nakon njihove smrti. Odgovorni, naglašava, moraju odgovarati. Kaže da je razočaran u sistem te da se osjeća izigranim i izmanipuliranim.

– Na svu moju muku, ja moram sam sve da odradim i dokažem da su mi suprugu i dijete ubili – govori Bećirspahić.

Naime, nakon porođaja beba je prebačena na Odjel za neonatologiju, gdje je bila bez znakova života. Reanimacija koja je trajala skoro sat nije uspjela.

Azri je dijagnosticiran trudnički šok, uspavana je kako bi bio obavljen porođaj posteljice, a pola sata nakon toga srce joj je stalo. Hitni nalazi pokazali su da je izgubila puno krvi.

Kako je Bećirspahić i ranije govorio, uzrok smrti je prevelik gubitak krvi nastao zbog unutrašnjeg krvarenja.

Tražio je da mu se medicinska dokumentacija dostavi na uvid prije nego što bude poslana na vještačenje. Nije je dobio.

Kako nam kaže, dokumentacija je poslana na vještačenje u Banju Luku.

Nakon vještačenja, objašnjava, tužilac Tužilaštva USK Amir Midžić donio je odluku da se istraga neće provoditi. Na tu odluku Bećirspahić je podnio prigovor koji je prihvaćen.

– Zatim su dokumente poslali u Tuzlu i sada se čeka to drugo vještačenje. Međutim, mene sad zanima kakve su dokumente poslali u Tuzlu. Iako tvrde da još nisu poslali, ja znam da jesu. I dalje nisam dobio dokumente koji mi nedostaju – naglašava Bećirspahić.

 

Strah od otkaza

Razočaravajuće je to što se pojedini ljekari, objašnjava, prema trudnicama ponašaju neljudski i bahato, a ostali ih štite zbog straha od otkaza.

– Imam pitanje za njih – otkad je cijena otkaza viša od cijene vlastitog ili tuđeg života? Nisam znao da Azru i Merjem šaljem u klaonicu, nisam znao – zaključuje Bećirspahić za Avaz.

Podnijet će prijavu

Kako kaže, cijeli Odjel za ginekologiju se drži zajedno, štite jedni druge i zbog toga sve njih smatra odgovornima.

– A Tužilaštvo radi na prikrivanju i štiti ubice. Tražit ću najstrožiju moguću kaznu – govori nam i dodaje da će podnijeti prijavu.

Podijeli ovaj članak