Američke vlasti uhapsile Seada Miljkovića, vjerovatno je u pitanju bivši pripadnik vojske Fikreta Abdića!

3 min. čitanja

“Posljednje 24 godine Sead Đukić živio je mirnim životom sa suprugom i kćerkom, smješten u minijaturnoj kućici od crvene cigle, koju od ceste zaklanjaju dva platane ispred i brežuljak sa strane”, objavili su američki mediji.

Bh. državljanin Sead Miljković uhapšen u SAD-u na osnovu Interpolove potjernice raspisane u Bosni im Hercegovini. Vijest o hapšenju bh. državljanina objavio je američki Forbes. Oni u tekstu navode da je Bosanac koji se preziva Miljković živio u SAD-u pod lažnim imenom Sead Đukić. Prema nezvaničnim informacijama Istrage, postoji velika vjerovatnoća da je u pitanju bivši pripadnik vojske Fikreta Abdića koji je osumnjičen za ratne zločine na podučju Velike Kladuše.

“Posljednje 24 godine Sead Đukić živio je mirnim životom sa suprugom i kćerkom, smješten u minijaturnoj kućici od crvene cigle, koju od ceste zaklanjaju dva platane ispred i brežuljak sa strane. Jedini pogled je na drugu stranu, na kojoj se godinama ponosno vijori američka zastava. Svaki susjedski domoljub možda nije bio zabrinut zbog Đukića. Bar donedavno. Ranije ovog mjeseca, imigrantski policajci upali su u njegov dom i tvrdili da njegovo rođeno ime nije Đukić, nego Miljković. U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da je bio na Interpolovoj crvenoj potjernici i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog navodnog počinjenja ratnih zločina tijekom rata u BiH”, navodi Forbes.

Iako je možda mogao promijeniti svoje ime, nije mogao promijeniti ni lice ni otiske prstiju, nastavlja Forbes, koji se poziva na izvještaj američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), koje je koristilo softver za prepoznavanje lica i otiske prstiju kako bi “uskladilo američku evidenciju za Đukića s dosjeima Bosne i Hercegovine za Miljkovića”.

Čitajte u nastavku:

Ni američka policija, ni Forbes nisu dali više informacija o njegovim navodnim ratnim zločinima. Uhapšen je prošle sedmice, baš kad je sa suprugom krenuo u Cancun; Miljković (ili Đukić) platio je kauciju od 30.000 dolara dok čeka daljnje radnje suda, piše Istraga

“Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američku putovnicu. Nije jasno hoće li mu se suditi i za ratne zločine. Ni odvjetnik optuženika ni DHS nisu dali komentar. Interpol također nije odgovorio na zahtjev za komentar”, objavio je Forbes.

Istraga.ba je kontaktirala Tužilaštvo USK. S obzirom na to da je radno vrijeme završeno, nisu nam mogli potvrditi da je bh. državljanin Miljković uhapšen na osnovu potjerice čije je raspisivanje tražilo to tužilaštvo. No, potvrdili su nam da u njihovom sistemu postoji osoba koja se preziva Miljković, a za kojom je raspisana Interpolova potjernica zbog ratnih zločina u Velikoj Kladuši. Također su nam potvrdili da Miljković kojeg oni potražuju živi u SAD-u. No, preciznije informacije Tužilaštvo USK bi trebalo dati u srijedu ujutro, nakon što službeno obave provjere u Interpolu.

Podijeli ovaj članak