Zvaničnik ruske Dume kaže da se Srbija može priključiti Rusiji nakon referenduma: Čekamo šta će Vučić reći na ovu ideju

2 min. čitanja

Zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za međunarodne poslove Ruske Federacije Aleksej Čepa rekao je u intervjuu za radio Govorit Moskva da odluka o priključenju Srbije Rusiji ovisi o volji srpskog naroda koja treba biti iskazana kroz referendum. 

– Ne znam koliko je to realno jer ovdje odluka nije na srbijanskom predsjedniku Vučiću, nego na narodu. To treba odlučiti narod na referendumu. Treba se poštovati volja naroda, da poslije niko ne može reći da je u pitanju okupacija, otimanje i rušenje. Naći će se veliki broj protivnika ove ideje, zato u ovom slučaju sve mora biti čisto, rekao je ruski političar.

Dodao je da će Rusija podržati Srbiju u svakom slučaju.

– Ona je prema nama izrazito prijateljska. Jako se nadamo da će se moći nositi s provokacijama kojima su izloženi. Čekat ćemo da čujemo šta će Vućić reći na ovu ideju, rekao je Čepa, javlja Fena.

Srbija oficielno još uvijek nije reagirala na ovu izjavu.

Srbija je uz Tursku jedina od kandidatskih zemalja za pristup EU koje nisu uvele sankcije protiv Rusije nakon njene agresije na Ukrajinu.

Vijeće Evropske unije izrazilo je jučer “duboko žaljenje” zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju s vanjskom politikom Unije i odbijanja uvođenja sankcija protiv Rusije.

– Vijeće EU duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, naročito zbog nepristajanja na uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji, kao i zbog vanjskopolitičkih poteza koji su suprotni zajedničkom pristupu Evropske unije, navodi se u zaključcima o procesu proširenja koje su u utorak usvojili ministri za evropske poslove država članica.

Podijeli ovaj članak