Žene u Švicarskoj će u penziju ići sa 65 godina, reakcije oprečne: “Šamar svim ženama…”

2 min. čitanja

U Švicarskoj je danas održan referendum o reformi osnovnog sistema starosne granice za penzionisanje, a od nešto više od polovine se izjasnilo da podržavaju višu starosnu granicu za penzionisanje žena.

Birači su odobrili predloženu reformu osnovnog sistema starosnih penzija, koji je proglašen ključnim za švicarsku unutrašnju politiku.

Oko 50,6 posto birača izjasnilo se za podizanje starosne granice za penzionisanje žena sa 64 godine na 65 godina, dok je 55,1 posto podržalo povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), prema zvaničnim konačnim rezultatima.

Podrška reformama bila je očigledno veća u glavnom dijelu zemlje gdje se govori njemački jezik, nego u regijama u kojima se govore francusk i italijanski. Ministar unutrašnjih poslova Alain Berset rekao je da je ovo prvi put u 25 godina da su se glasači složili s prijedlogom za jačanje centralnog stuba švicarskog sistema socijalnog osiguranja.

– To je jasan signal parlamentu da traži rješenja za poboljšanje položaja žena u reformi profesionalnog penzionog sistema, rekao je on na konferenciji za novinare.

Lijevi protivnici osudili su rezultat nazivajući to “uvredom za žene”. Rekli su da su žene morale da plate visoku cijenu i da su i dalje žrtve diskriminacije na poslu.

U pitanju je bila revizija sistema obaveznih starosnih penzija za muškarce i žene kako bi se osiguralo njegovo dugoročno finansiranje i prilagodilo starijoj populaciji i smanjenju radne snage. Očekuje se da će današnje izglasavanje starosnog limita od 65 godina za žene “stabilizovati” švicarski sistem penzijskog osiguranja koji je izložen velikom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se takozvana baby-boom generacija približava odlasku u penziju.

Najsporniji dio reforme podrazumjeva da žene, poput muškaraca, za punu penziju rade do svoje 65. godine, što je godinu dana duže nego što predviđa dosadašnji penzioni sistem.

Članice Socijalističke stranke ocijenile su da izglasavanje kasnijeg odlaska žena u penziju “nije samo korak unazad u pogledu jednakosti, već šamar svim ženama” i za sutra u Bernu najavile proteste na kojima će osuditi ishod referenduma.

Podijeli ovaj članak