Zelenski zatražio pravednu kaznu i poručio: Ovo je pet uslova za mir o kojima se ne može pregovarati

2 min. čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se videolinkom obratio Općoj skupštini UN-a zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju.

“Zločin se provodi protiv Ukrajine i mi tražimo pravednu kaznu”, poručio je Zelenskij na početku svog polusatnog obraćanja. Zelenski je iznio, kako je rekao, pet uslova za mir o kojima se ne može pregovarati. Oni uključuju kaznu za rusku agresiju, obnovu sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i sigurnosna jamstva.

Naime, zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njezina teritorijalnog integriteta.

Istaknuo je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora. Pozvao je i na oduzimanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama kao i njezina prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pozvao je i na ograničavanje cijena po kojima Rusija izvozi naftu i plin, ocijenivši da su energenti postali rusko oružje kojima ta zemlja manipulira tržištem. 

“Ukrajina zahtijeva kaznu za ubistva hiljada ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom”, rekao je ukrajinski predsjednik dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoobranu.

Poručio je i da Ukrajina nije izazvala rat, da su održali 88 rundi pregovora u raznim formatima da bi ga spriječili te istaknuo da će Rusija biti prisiljena završiti rat koji je započela.

Zelenski je zahvalio 101 zemlji koja mu je glasanjem omogućila videoobraćanje UN-u te naveo sedam zemalja koje su glasale protiv – Kubu, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju, Eritreju, Nikaragvu, Rusiju i Siriju. 

Rat u Ukrajini dominirao je u govorima u UN-u, na skupštini koja se održava gotovo sedam mjeseci od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je najveći vojni sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. 

Podijeli ovaj članak