Zelenski u New Yorku pozvao na ujedinjenje svijeta: Okupator se mora vratiti kući

2 min. čitanja

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, obratio se Generalnoj skupštini UN-a i upozorio svjetsku zajednicu da se ne može vjerovati zlu. U svom govoru, Zelenski je također pozvao na ujedinjenje kako bi se okončala ruska agresija na Ukrajinu.

Zelenski je istakao da su drugi globalni izazovi, poput klimatskih promjena, mogući za rješavanje samo ako se “otgura” Moskva. Kako je rekao, dok Rusija gura svijet prema konačnom ratu, Ukrajina čini sve što je u njenoj moći kako bi osigurala da nijedna nacija ne bude napadnuta nakon ruske agresije.

Predsjednik je također razgovarao o nuklearnom oružju, tvrdeći da Rusija nema pravo da ga posjeduje. Naglasio je potrebu da se obuzdava naoružavanje, da se kažnjava ratne zločine, da se deportirani ljudi vrate kući i da se okupator vrati na svoju zemlju. Zelenski je istakao da je važno ujediniti se kako bi se to postiglo.

U svom govoru, predsjednik Ukrajine je optužio Moskvu za provođenje genocida otmicom ukrajinske djece. Kritizirao je i “mutne dogovore” kojima se, prema njegovim riječima, pokušava okončati rat u Ukrajini pod nepoštenim uvjetima.

Glavna poruka Zelenskog bila je upozorenje da će ishod rata u Ukrajini utjecati na sve. On je pozvao međunarodnu zajednicu da se ujedini kako bi podržala Ukrajinu u suočavanju s ruskom agresijom.

Podijeli ovaj članak