Zbog povećanog broja poginulih penjača Nepal uvodi strožija pravila za ekspedicije na Mount Everest

2 min. čitanja

Slabi penjači koje na Mount Everest vode nedovoljno iskusni voditelji ekspedicija uzrokuju probleme, rekao je iskusni planinarski vodič nakon jedne od najsmrtonosnijih sezona penjanja zadnjih godina na najvišoj planini na svijetu, podupirući ideju o strožim pravilima za osvajanje Everesta.

Najmanje 12 penjača je poginulo, a pet ih se vodi kao nestalo i strahuje se da su mrtvi na 8.849 metara visokom Mount Everestu tokom ovogodišnje glavne penjačke sezone koja je upravo završila, najsmrtonosnije od potresa koji je izazvao lavinu u kojoj je 2015. godine smrtno stradalo 18 ljudi, piše channelnewsasia.com.

– Najslabiji klijenti s manje iskusnim operaterima dio su problema, rekao je u glavnom gradu Nepala Katmanduu Guy Cotter, poznati vodič s Novog Zelanda koji se pet puta popeo na najviši vrh.

Klijenti bi trebali imati minimalne standarde penjanja s dokazanim prethodnim usponima prije dolaska na Mount Everest, dodao je Cotter.

Tri alpinista poginula su kada se led obrušio na njih u donjem dijelu planine u aprilu, a ostali koji su umrli podlegli su bolesti ili iscrpljenosti, rekli su vladini dužnosnici zaduženi za ovaj sektor.

Nepal regulira penjanje na Mount Everest i njegov drugi himalajski vrh, insistirajući na tome da svi dobiju dozvolu, ali Cotter kaže da voditelji ekspedicija koji vode klijente na planinu trebaju zadovoljiti minimalne standarde opreme i osoblja.

– Puno je operatera koji vode klijente na Mount Everest, ali ne razumiju kako izbjeći incidente, a kad stvari krenu po zlu, nemaju uspostavljene postupke za rješavanje problema – kaže Cotter.

Bigyan Koirala, dužnosnik ministarstva turizma koji nadzire penjanje, rekao je da vlada razmatra dodatne propise, ali nije iznio detalje.

Nepal je ove godine izdao rekordnih 478 dozvola za Mount Everest.

Podijeli ovaj članak