Zamjenik Sergeja Lavrova smiruje situacije: Ne prijetimo nikome nuklearnim oružjem, ne treba nam konfrontacija sa SAD-om i NATO-om

1 min. čitanja

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da Moskva nikome ne prijeti nuklearnim oružjem i da otvorena konfrontacija sa Sjedinjenim Državama i NATO-om nije u interesu Rusije, javile su državne novinske agencije.

– Ne prijetimo nikome nuklearnim oružjem. Kriterijumi za njihovu upotrebu navedeni su u vojnoj doktrini Rusije, rekao je Rjabkov na konferenciji u petak, a prenosi agencija Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin je ove sedmice rekao Zapadu da “ne blefira” kada je rekao da će koristiti nuklearno oružje ako bude ugrožen teritorijalni integritet Rusije, prenosi Fena.

Četiri regiona pod kontrolom Rusije u Ukrajini ovog vikenda održavaju referendume o tome da li da se pridruže Rusiji. Putin je rekao da podržava taj potez, koji je povećao izglede da Rusija formalno pripoji još 15 posto teritorije Ukrajine.

Ruski zvaničnici, uključujući bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, rekli su da će se svaki napad ukrajinskih snaga na njih smatrati napadom na Rusiju, nakon što regioni budu uključeni u sastav Rusije.

Podijeli ovaj članak