Wagner najavljuje da će Rusija uskoro imati novog predsjednika

3 min. čitanja

Na Wagnerovom Telegram kanalu objavljeno je da će Rusija uskoro imati novog predsjednika. 

Navedeno je da je Putin napravio pogrešan izbor.

Wow, popular Wagner account says Putin made a wrong choice and soon Russia will have a new president pic.twitter.com/ISiSWWflT6

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) June 24, 2023

Na Wagnerovom Telegram kanalu objavljeno je da će Rusija uskoro imati novog predsjednika. 

VEZANI TEKST – Putin naredio oružanim snagama da “neutrališu organizatore oružane pobune”: Ovo je nož u leđa

Poruka je uslijedila nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je naredio oružanim snagama da “neutrališu organizaotre oružane pobune”. 

Paravojna grupa Wagner preuzela je kontrolu nad sjedištem ruskog južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, izjavio je vođa grupe Jevgenij Prigožin u subotu.

– Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i (ruskog ministra odbrane Sergeja) Šojgua. Ako ne dođu, mi ćemo biti ovdje, blokirat ćemo grad Rostov i krenuti prema Moskvi – rekao je Prigožin u videosnimku koji je objavio pro Wagnerov Telegram kanal.

Ruski Telegram kanali javljaju da su vojnici Wagner PMC ušli u Voronjež i da su na periferiji Krasnodara i Volgograda te da im niko pruža otpor.

U međuvremenu, u ruskim gradovima skidaju se transparenti koji pozivaju ljude da se pridruže Wagneru, javljaju ruski mediji.

Prema ruskim vojnim blogerima, ruska vojska gađa Wagnerovce iz zraka.

Russian military bloggers report aviation strikes on the highway where Wagner mercenaries are in movement. pic.twitter.com/ti85f2lCuy

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 24, 2023

 

Na snimcima iz Rostova vide se Wagnerovi borci koji su stavili teško oružje na vrata i prozore zgrade. Vide se kako pokušavaju da kontrolišu kritične tačke na ulicama Rostova na Donu.

The Wagner PMC Group has announced that they have Captured the Southern Military District Headquarters within the the City of Rostov-on-Don in the Rostov Region of Southwestern Russia.#Russia #Putin #RussiaIsCollapsing #WagnerGroup pic.twitter.com/WWt4NMMLeZ

— Ubaid Ur Rehman Sajid (@urspk1409) June 24, 2023

Vasilij Golubev, guverner Rostovske oblasti, rekao je da su odlučili da otkažu sve masovne događaje planirane za vikend u regionu.

Golubev je takođe rekao da su uvedena privremena ograničenja saobraćaja na ruti od Rostova do Taganroga i na sjeveru.

Prigožin je rano u subotu rekao da su njegove snage u Ukrajini prešle u ruski grad Rostov.

Tenzije između Kremlja i Wagnera su eskalirale nakon što je Prigožin optužio ruske snage za napad na njegove borce.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je te tvrdnje kasno u petak.

Prigožin je posljednjih mjeseci više puta optuživao rusko ministarstvo odbrane i ministra odbrane Sergeja Šojgua da paravojnoj grupi ne isporučuju dovoljno oružja.

Ruske snage izvele su u petak uveče raketni napad na ukrajinski glavni grad Kijev, ubivši dvoje i povrijedivši 11 osoba.

Podijeli ovaj članak