Vučić o upadu dronova: To je jedan vid agresije na suverenu zemlju

2 min. čitanja

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, komentarisao upad dronova na teritorij ove zemlje koji su, navodno, snimali kasarne i hangare srbijanske vojske.

Jedan takav dron jučer je oboren na području Raške, nakon što je premijerka Ana Brnabić preksinoć jasno rekla da će svaki neprijateljski dron na teritoriji Srbiji biti srušen.

– Nismo primjetili letjelice juče prvi put, ali smo ih ranije upozorili. Vidimo združenu djelatnost protiv Srbije. Slike sa dronova su mnogo veće nego sa satelita, da ne pričamo detalje koji nisu za javnost. Mi se ni sa kim ne sukobljavamo, ali da li hoćete da vojska dopusti da joj špijuniraju kasarne, da joj uđu u svaki hangar i prebrojavaju koliko metaka i mina imamo, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Vučić dodaje kako su NATO dronovi “Skajlark” jučer obigravali na Јarinju i Brnjaku i bili su udaljeni 200 metara od administrativne linije, u skladu sa sporazumima.

–  Mi smo ih vidjeli, ali nemamo pravo da reagujemo na njih. Ali kad neki dron dođe u Rašku, ili u Novi Pazar. Oni koji ih koriste uzimaju komercijalne dronove, misleći da se neće ustanoviti ko im je vlasnik. Da su u pitanju vojni dronovi, lako bismo ustanovili na osnovu vojnih elemenata čiji su i to je jedan vid agresije na suverenu zemlju, kazao je on.

Podijeli ovaj članak