Vučić o pobuni u Rusiji: Svaka čast Lukašenku, ali Putin je ovo završio

2 min. čitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u gostovanju na Pinku komentirao jučerašnju oružanu pobunu pripadnika privatne vojne kompanije Wagner.

– Divim se ljudima koji uvijek moraju reagirati u trenutku kad se nešto zbiva i uvijek sve znaju, ja ne mogu kao predsjednik tako istupati, kao analitičar – kazao je on.

Dodao je kako “Srbija nikad ni u jednoj zemlji neće podržati puč, prevrat”.

– Vlast se mijenja na izborima, jasno iskazanom voljom građana. Ovo nije događaj koji neće ostaviti posljedice i po stanje na ratištu u Ukrajini i na unutrašnje političko stanje. Mislim da će ovo imati dubinske i teške posljedice – dodao je.

Uvjeren je kako nema sumnje da je u sve umiješan strani faktor, prenosi Nova.rs.

– Ja ne želim kao predsjednik govoriti o tome ko učestvuje izvana, ali nemojte imati bilo kakve sumnje. Kada kaže Prigožin “pa nisu to motivi za rat, rat je nepotreban”… Vidite da se niko dubinski ne bavi istraživanjima. Za razliku od većine koji misle “tresla se gora, rodio se miš”, mislim da će ovo imati teške posljedice – istaknuo je.

Dodao je i kako je “Putin govorio o Prvom svjetskom ratu”.

– Ne znam koliko gledaoci znaju, da Rusija nije izgubila u Prvom ratu. Imali su više divizija, ali je teška situacija iznutra, i strane službe koje su razbile jedinstvo u Rusiji, doveli do nemira u zemlji. Uprkos pokušaju Kerenskog, da u jednoj uspješnoj bici u junu 1917. godine preokrene stvar, izbija Oktobarska revolucija koja je dovela do desetljeća uništavanja, svega što je pravoslavno, i desetljeća uništavanja ekonomije – nastavio je Vučić.

On je rekao i da je situacija riješena isključivo zahvaljujući predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

– Svaka čast Lukašenku, ali ovo je završio Putin – kaže Vučić.
Nije želio odgovoriti na pitanje kako bi se potencijalno slabljenje Putina odrazilo na Srbiju.

Podijeli ovaj članak