Vučić o naoružavanju Srbije: Vojno smo 12 puta jači nego prije deset godina, ko bi odlučio napasti nas…

2 min. čitanja

Niko nema razloga bojati se Vojske Srbije i njenog naoružavanja, ali je svi trebaju poštivati, izjavio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon nedavne vojne vježbe srbijanske vojske te je ocijenio da je ona desetak puta jača nego što je bila prije 10 godina.

On je, nakon vojne vježbe u kojoj je ranije ove sedmice prikazan dio novog naoružanja Vojske Srbije, u jutrošnjem intervjuu za Prvu TV rekao da su “po vatrenoj moći i u ljudskim resursima”, oružane snage Srbije danas “12 puta iznad onoga što su imale prije 10 godina”, prenosi N1.rs.

– Od Sjedinjenih Država je kupljeno 118 “hummera”, dosad ih je stiglo 66 i bit će naoružani domaćim oružjem, od Kine su nabavljeno dronovi CH-3, domaće vazduhoplovstvo je “naoružano do zuba” – rekao je Vučić.

Naša ulaganja su ogromna, ali o tome ne želim govoriti, dodao je, naglasivši da se Srbija opredijelila za vojni neutralnost, ali da mora biti “faktor odvraćanja za sve”.

– Ko bi danas odlučio napasti Srbiju morao bi platiti veću cijenu nego 1999. godine, naročito na kopnu – rekao je Vučić, aludirajući na NATO-ovo bombardiranje Srbije, kojim su prekinuti srpsko-albanski sukobi na Kosovu, piše Hina.

Vučić je istaknuo da Srbija s NATO-om danas ima “dobru saradnju, profesionalan i korektan odnos”.

Podijeli ovaj članak