Vojska Srbije priprema veliki prikaz sposobnosti i naoružanja “Granit 2023”

2 min. čitanja

Na vojnom aerodromu u Batajnici u toku su posljednje pripreme za dugo najavljivani veliki prikaz sposobnosti, naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS) “Granit 2023”, na kojem se u subotu očekuje učešće oko 5.000 vojnika i oficira iz svih rodova Vojske Srbije.

Ministarsvo odbrane Srbije najavilo je tu manifestaciju kao centralni događaj obilježavanja Dana Vojske Srbije, tokom kojeg će biti izloženo više od 2.300 borbenih vozila, tenkova, artiljerijskih oruđa i raketnog naoružanja, letjelica, dronova, te oklopnih vozila domaće vojne industrije, prenosi Hina.

U defileu jedinica, koji uključuje i specijalce iz 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije, bit će i Odred specijalne namjene “Kobre”, čiji pripadnici su i u osiguranju srbijanskog predsjednika i najviših državnih dužnosnika.

Sve jedinice u defileu bit će opremljene najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom kojom raspolažu srbijanske oružane snage.

U planu su preleti helikoptera Mi-35, aviona MIG 29 i ostalih letjelica koje su u sastavu Ratnog zrakoplovstva.

Na jednom mjestu bit će prikazan najveći broj vojnih letjelica još od vremena JNA, pišu današnje “Večernje novosti”.

Uz opremu, naoružanje i oklopne transportere i borbena vozila domaće vojne industrije “lazar” i “miloš”, samohodne haubice “nora” B-52, bit će prikazano naoružanje i oprema inozemne proizvodnje koje u svom sastavu ima VS – američki “hummer” i “BearCat”, kineski raketni sistem PVO FK-3, te ruski “Pancir”.

Očekuje se da će prikaz uživo vidjeti hiljade ljudi jer se ulaz na vojni aerodrom “Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici otvara u subotu od devet sati, a najavljen je i direktni TV prijenos.

Letački program podijeljen je u dva dijela – prijepodnevni i i popodnevni, a centralni dio prikaza zakazan je za 11 sati i predviđeno je da traje oko sat. 

Podijeli ovaj članak