Vodeni val iz Slovenije prijeti Hrvatskoj: Vrlo je ozbiljna situacija

2 min. čitanja

Zbog obilnih kiša i nevremena u Sloveniji i Austriji iz Hrvatskih voda upozoravaju kako vodeni val prijeti i Hrvatskoj, pišu 24. sata.hr.

– Cijela Slovenija pliva, očekujemo i javile su nam kolege iz Slovenije da će doći do vodenog vala večeras odnosno tokom ove noći. Protok rijeke Save na nivou je 3300 do 3500 kubika u sekundi. To su vrlo ozbiljni protoci i vrlo visoki vodostaji, slično kao što je bilo 2010. godine kada su na dva mjesta pukli nasipi nizvodno od Zagreba. U međuvremenu su ta kritična mjesta nadvišena za više od pola metra, ojačana su i nadamo se da će u ovom vodnom valu ipak proći bez većih ekscesa – kazao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za 24. sata.hr.

Za potrebe snižavanja vodostaja nizvodno od Grada Zagreba, odnosno do Siska dio savskih voda prelit će se u oteretni kanal Sava-Odra na prelijevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje.

Početak prelijevanja očekuje se danas u popodnevnim satima, a u suradnji s policijom bit će potrebno zatvoriti sve cestovne prijelaze, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra. 

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 4. do 6. augusta, sve operativne snage i sudionici sistema civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

Podijeli ovaj članak