Vladika SPC-a o uvećavanju broja srpskih žrtava: To je državni projekat, nemojmo se zavaravati

2 min. čitanja

Pakračko-slavonski episkop, najveći stručnjak Srpske pravoslavne crkve za Holokaust Vladika Jovan Ćulibrk rekao je kako je uvećavanje broja srpskih žrtavadržavni projekat.

VEZANI TEKST – Rame uz rame sa današnjim fašistima: Za Gideona Greifa 5.000 ubijenih Srebreničana samo je “greška”

Ovu izjavu Vladika Jovan iznio je na tribini Srpskog privrednog društva “Privrednik” u Zagrebu koja je održana 21. juna ove godine.

– Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči sa profesorom Gideonom Greifom koji se pojavio u Srbiji. Svi historičaru znaju ko je on, znaju da je cirkus, jer Greif govori o milion i 400 hiljada žrtava Jasenovca – navodi on.

Uputio kritike struci koja, kako kaže, šuti.

– Kao što je šutila u drugoj polovini osamdesetih kada su pjesnici i novinari otvarali ključna pitanja problema na području bivše Jugoslavije. A Branko Petranović veliki porifej piše pohvalnu kritiku knjige ovog nesretnog Milana Bulajića gdje je on ustanovio da je bilo milion i 100 hiljada žrtava Jasenovca – govori Vladika Jovan.

Postavlja se pitanje etike, dodao je, u struci historičara.

– Imamo državni projekat revizije, nemojmo se zavaravati, u Srbiji. Struka ne postoji, ponaša se kao da se to dešava u drugoj zemlji – zaključuje on.

 

 

Da li ste ikada verovali da ce ovo doci iz usta jednog vladike SPC? Govori o besramnom revizionizmu broja zrtava srpskih stradanja. pic.twitter.com/8yxN7mkqpk

— anti-mitoman (@FrameThisNow) August 8, 2023

Gideon Grief, izraelski historičar i predsjednik komisije Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koja je sačinila lažan izvještaj o genocidu u Srebrenici.

Podijeli ovaj članak