Vjosa Osmani: Dok se Srbija približava Rusiji mi želimo u NATO, sigurnost i mir na Zapadnom Balkanu će biti krhki ukoliko…

2 min. čitanja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je jučer, 8. oktobra, podršku za članstvo u NATO, ističući da Kosovo traži prijem u Alijansu “dok je Srbija sve bliža Rusiji”.

“Srbija je bila u zajedničkim projektima sa NATO-om sve dok nije odbila članstvo. Njeno približavanje Rusiji dovoljno govori”, kazala je Osmani na otvaranju seminara Parlamentarne skupštine NATO-a u Prištini.

Kako je navela, Kosovo je jasno u svojoj namjeri da postane članica i da doprinese u tom pravcu.

“Iz tog razloga je veoma važno da svaka članica NATO podrži članstvo Kosova u Partnerstvu za mir”, rekla je Osmani.

Optužila je Evropsku uniju (EU) da “krši sopstvena pravila kada se radi o liberalizaciji viznog režima za Kosovo”.

Dodala je da se “nikada u istoriji EU nije desilo da, kada Evropska komisija preporučuje liberalizaciju, Vijeće Evrope tu preporuku ne poštuje”.

Kako je kazala, takav je slučaj sa Kosovom koje je “imalo i ispunilo duplo više kriterijuma da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije”.

Ona je dodala da je Kosovo optimista da će doći do liberalizacije, ali je i oprezno jer se i ranije govorilo da su stvari urađene, a nije bilo tako.

Dodala je da će sigurnost i mir na Zapadnom Balkanu biti “krhki ukoliko ovaj region ostane van važnih odluka koje će biti donijete narednih dana”.

Podijeli ovaj članak