Vjeruje u pobjedu: Glasao Kemal Kilicdaroglu, kandidat opozicionog Nacionalnog saveza

2 min. čitanja

Predsjednički kandidat opozicionog Nacionalnog saveza i predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu glasao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na biraliŔtu u Ŕkoli u turskoj prijestolnici Ankari.

Kilicdaroglu je na biračko mjesto stigao u pratnji supruge Selvi.

Predsjednički kandidat opozicije izjavio je nakon glasanja da vjeruje u pobjedu.

– Pobijedit ćemo, vidjet ćete, vjerujem u volju naroda – rekao je Kilicdaroglu novinarima te dodao:

– Pozivam građane da izađu na glasačka mjesta. Vjerujem da će zdrav razum naroda i demokratija pobijediti.

BiraliŔta Ŕirom Turske otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

ViÅ”e od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Podijeli ovaj članak