(VIDEO) Vučić o svom govoru u UN: Pokazali smo da Srbija nije šaka zobi koju mogu da pozobaju

4 min. čitanja

Razgovarali smo koliko je važno povećati broj investicija SAD u Srbiji, poručio je večeras iz Njujorka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbjednost Džoa Bajdena. Vučić učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ovo je vjerovatno bio do sada jedan od najznačajnijih sastanaka, neki kažu da je on najvažniji čovjek SAD. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije u regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvijek mora donijeti neku dobrobit – rekao je on.

Vučić kaže da je Saliven budućnost američke politike, i na takvom je mjestu da on odlučuje o ključnim pitanjima u svijetu, prenosi Blic.

– Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije, i dogovorili smo se da zajednički pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD. Obojica smo zadovoljni što Rivian dolazi u Srbiju. Kada jedan Džejk Saliven zna da Rivian dolazi u Srbiju, to nešto znači – kazao je predsjednik.

On dodaje da je Saliven znao mnogo više o onoga što je predsjednik izgovorio pred UN, i ističe da je to čovjek velike inteligencije, i izuzetno informisan.

– A ja to rijetko kažem. Sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem sam razgovarao o poštovanju teritorijalnog integriteta. Sastanak je trajao nekih 20 minuta. Imaćemo sastanak i sa Gvinejom Bisau i Nigerom, predsednikom Kongoa možda. Večeras imamo i Svetski ekonomski forum, vjerujem da će tamo biti i Dmitro Kuleba, saudijski i mnogi drugi lideri – kaže Vučić.

Predsjednik ističe da se tek sutra oko 13 ili 14 časova po američkom vremenu završavaju obaveze, i da potom slijedi povratak u Beograd.

Vučić je rekao da je Salivena izvijestio i o našem stavu prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Željezaru.

– Govorim ono što uvijek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvijek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom – kaže on.

Predsjednik je istakao da ne znači mnogo to što je više ljudi videlo njegov govor od govora predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

– On je u središtu pažnje sada. Ne mislim da je on lično zbog toga srećan. Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji, zato što se neko mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja da mi čestitaju. Izašli su iz sale da me sačekaju, čestitaju, i kažu da ovo nisu čuli u posljednjih 10 godina – rekao je on.

Govor u UN

Prema njegovim rečima, Srbija je pokazala da nije šaka zobi koju mogu da pozobaju iako je mala.

– Podsjetili smo na određeno licemerje iz prošlosti i neka pitanja kada je očuvanje teritoritorijalnog integriteta iz prošlosti. Neće se bojati nas, ali je dobro da ih neko podsjeti da se nisu zalagali ni za Povelju UN, ni za Rezoluciju 1244. Upravo zato će oni gledati da se što brže rješava kosovski čvor. Ali, imamo li izbora? Neće biti lako. Nisam mogao da govorim o klimatskim promjenama, pored Kosova i energetske krize – prokomentarisao je Vučić svoj jučerašnji govor u UN.

On je naveo da ga čeka još mnogo sastanaka i mnogo posla, a da se potom vraća za Beograd.

 

 

Podijeli ovaj članak