U Vukovaru uklonjene ćirilične ploče, a Plenković tvrdi: To je stvar većine, odnos Hrvata i Srba mora biti…

1 min. čitanja

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako smatra da politika pomirbe nema alternativu te kako “proces odnosa Hrvata i Srba u Hrvatskoj mora biti sustavno unaprjeđivan”.

Upitan jesu li donesene odluke da se u Vukovaru maknu ćirilične ploče, s obzirom na to da je popis stanovništva pokazao da je u tom gradu manje od 30 posto pripadnika srpske manjine, odgovorio je kako je to stvar većine, a HDZ je u Vukovaru u oporbi.

– Nisam primijetio da bi prava Srba ovdje bila problem, što će Gradsko vijeće odlučiti, vidjet ćemo, kazao je. Poručio je i kako politika vlade nije ta koja dijeli. “Sigurno ne dijeli politika vlade”, odgovorio je na konstataciju da mladi u Vukovaru kažu da žive normalno, da se ne gleda ko je Hrvat, a ko Srbin te da je politika ta koja dijeli.

– Ako vodimo politiku da su sve nacionalne manjine uz parlamentarnu većinu, da želimo poslati tu poruku koja je sjajna na razini europske prakse, u konačnici Tomislav Žigmanov je postao ministar u Vladi Srbije, i to baš za ljudska prava i prava manjina. To su sve koraci koji su,  po mom dubokom uvjerenju, jedni mogući i ispravni smjer, rekao je Plenković.

Podijeli ovaj članak