U Rusiji počeli predsjednički izbori: Nema izgleda za uklanjanje Putina s vlasti

2 min. čitanja

Rusija ovog petka počinje trodnevno glasanje na predsjedničkim izborima na kojima je pobjednik izvjestan jer se očekuje da će sasvim sigurno biti produžena vladavina Vladimira Putina.

Ogroman broj glasova bit će dat tokom tri dana počevši od 15. marta, iako je prijevremeno glasanje i glasanje putem pošte već počelo, uključujući i okupirane dijelove Ukrajine gdje ruske snage pokušavaju provoditi vlast.

Predsjednička dominacija nad ruskim izbornim sistemom već je ojačana kako se izbori naziru. Jedinom antiratnom kandidatu u zemlji zabranjeno je kandidiranje, a opozicionar Aleksej Navalni koji je bio najistaknutiji anti-Putinov glas u Rusiji, umro je prošlog mjeseca.

Drugi krug glasanja održat će se tri sedmice nakon ovog vikenda ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova, iako bi i to bilo veliko iznenađenje.

Putin je 2021. godine potpisao zakon koji mu je omogućio da se kandiduje za još dva predsjednička mandata, potencijalno produžavajući njegovu vladavinu do 2036. godine. Ovi izbori će označiti početak prvi od ta dva dodatna mandata.

Značajno je istaći da ne postoji nijedan kandidat koji se protivi Putinovom ratu u Ukrajinu.

Za najvišu dužnost borit će se četiri kandidata. Osim Putina kao kandidati navedeni su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR) i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Kandidate na ruskim izborima strogo kontroliše Centralna izborna komisija (CIK).

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak