U Alžiru šumski požari odnijeli 15 života, temperature zraka i do 50 stepeni

1 min. čitanja

Najmanje 15 osoba poginulo je, a 26 povrijeđeno u šumskim požarima koji su zahvatili više regija u Alžiru, gdje su temperature zraka posljednjih dana skočile i do 50 stepeni Celzijusa.

Požari su izbili na šumskim i poljoprivrednim zemljištima na 97 različitih tačaka u 16 alžirskih gradova, a neki od požara zahvatili su i sela, navedeno je u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Alžira.

U požarima u Alžiru do sada je smrtno stradalo 15 osoba, povrijeđeno 26, a evakuirano oko 500 osoba.

Šumski požari i dalje bukte u obalnim gradovima kao što su Bumerdas, Bouira, Tizi Vizu, Bejaia, Jijel i Skikda, a napori na gašenju požara se nastavljaju mobiliziranjem svih sredstava.

Nacionalna civilna zaštita jučer je saopćila da su šumski požari izbili u sedam gradova na sjeveru zemlje zbog visokih temperatura zraka, te da se nastavlja gašenje iz zraka i s kopna.

Meteorološki zavod Alžira podigao je alarm s narandžaste na crvenu i objavio da u zemlji vladaju teški klimatski uvjeti gdje temperatura zraka prelazi 48 stepeni.

Otprilike mjesec dana u Alžiru se bilježe rekordne temperature koje dosežu 48 stepeni u glavnom gradu, a idu i do 50 stepeni u drugim regijama.

Podijeli ovaj članak