Teške brige pritisnule predsjednika Srbije: Beograd je danas poput Kazablanke…

5 min. čitanja

“Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, bićemo u velikom problemu, ali ako ih uvedemo, onda će nas tapšati po leđima pet-šest dana i to je to”, saopštava juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju dana BIA u Beogradu.

U svom maniru predsednik zastrašuje, najavljuje crne dane i konstatuje da ga “more velike brige jer Srbija odavno nije bila u težoj situaciji”.

Mali poklon

”Beograd je ovih dana poput Kazablanke, jer kada su tu gosti iz Rusije, otkrivaju se oni iz zapadnih službi koji ih prate u stopu i isto kada su tu ljudi sa Zapada, prate ih sa Istoka”, objašnjava predsednik Srbije svoju verziju stvarnosti dodajući da je danas “aktivnost službe najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru”.

Nema sumnje, pritisak je veliki, ali je isto tako magnovenje u kome se kreću građani Srbije beskrajno prostranstvo

”To pokazuje koliko su i jedni i drugi zainteresovani za ovo parče zemlje koje bismo da sačuvamo za sebe i svoja pokoljenja. Sasvim bez naše krivice, upali smo u začarani krug iz kojeg kao da nema izlaza. Ako mislite da bi bilo dovoljno da sutra kažemo da uvodimo sankcije Rusiji, tapšali bi nas po ramenu pet dana i onda bi rekli da moramo da se odlučimo za budućnost i za pravu stranu istorije koja nema mnogo veze s argumentima, već znači da ste na njihovoj strani u svakom trenutku”, kazao je predsednik prevodeći da je ta prava strana da se Srbija odrekne Kosova i Metohije, a da će zauzvrat dobiti mali poklon.

”Ako vam padne na pamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu. Niko ne preti meni kao Aleksandru Vučiću, već neskriveno preti našoj zemlji i našem opstanku. Prvi put to govorim na ovako otvoren način. Kažu da su problem i izbeglice. I tu ćemo da se usaglasimo, ali ni to neće biti dovoljno, neće biti ni vest”, lamentira predsednik poentirajući da je Srbija izložena pritiscima jer želi da ima pravo na sopstveno mišljenje.

”Čekaće nas teški izbori i mnogi problemi u budućnosti. Svuda su samo interesi. Tako će mnogi s Istoka da gledaju da budemo što više uvučeni u probleme, a o licemerju ovih sa Zapada da ne govorim. Ostaće malo nas koji imamo samo jednu zemlju, koji razmišljamo samo o interesima Srbije jer jedni bi da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju a priori junački stav”, naveo je Vučić, koji se nešto kasnije tokom dana susreće sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Jer, tema uvođenja sankcija Rusiji, zbog čega je Srbija izložena svim tim nedaćama o kojima govori Vučić, najdirektnije je povezana sa pitanjem Kosova i činjenicom da Srbija računa na ruski veto u Savetu bezbednosti kada bi se glasalo o ulasku Kosova u Ujedinjene nacije. Stoga, ona odbija da uvede sankcije Rusiji.

”Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava”, napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu nakon susreta sa Lajčakom ne pominjući rokove o kojima je govorio ranije tokom dana.

Rok je sve kraći

Na pitanje novinara N1 o tome da li je 2024. godina krajnji rok za konačni sporazum Beogada i Prištine Vučić odgovara da je mnogo kraći rok koji je njemu naveden.

”Meni nisu rekli 2024, meni su pominjali nešto mnogo manje, i to u nedeljama, čak ni u mesecima, oni sa kojima sam razgovarao”, izjavio je predsednik ne dajući, po običaju, nikakve detaljnije niti preciznije informacije o mogućem sporazumu koji bi trebalo da bude parafiran.

Nema sumnje, pritisak je veliki, ali je isto tako magnovenje u kome se kreću građani Srbije beskrajno prostranstvo.

Podijeli ovaj članak