Strava u Kaliforniji: Pogledajte kako se luksuzna imanja ruše u provaliju, nestaje cijelo naselje

3 min. čitanja

Video koji su snimili vatrogasci pokazuje silnu štetu koja je nastala u naselju u kojem živi oko 8.000 ljudi.

Uzrok klizišta koji je uništio desetke kuća u Kaliforniji i dalje nije poznat, a mnoge kuće i dalje klize u provaliju i ništa se ne može napraviti da ih se zaustavi, piše Guardian.

Tri dana nakon što je klizište uništilo desetke kuća u južnoj Kaliforniji, uzrok nesreće i dalje nije jasan, dok brojne kuće i dalje nastavljaju kliziti prema kanjonu. Otkako se preko vikenda tlo između kuća počelo premještati i kliziti, 16 je ljudi moralo biti evakuirano.

Video koji su snimili vatrogasci iz Los Angelesa i objavili na Twitteru, pokazuje silnu štetu koja je nastala u naselju Rolling Hills Estate, 30 km južno od Los Angelesa, u kojem živi oko 8.000 ljudi. Prilazi pogođenim kućama u potpunosti su odvojeni od ceste, a urušili su se i brojni krovovi i garaža.

Nadzornica Janice Hahn koja vodi brigu i o spomenutom naselju, opisala je štetu kao ‘nevjerojatnu‘.

-Koliko su mi rekli, ne može se napraviti ništa kako bi se ovo zaustavilo.Sada možemo samo čekati i gledati kako se kuće ruše- kazala je Hahn za LA Times.

Lokalni procjenitelj obećao je da će ponovno određivati vrijednost uništenih nekretnina kako bi vlasnicima, eventualno, bio smanjen porez.

HOMES THREATENED by sliding hillside | FS106 | Pear Tree Ln #RollingHillsEstates | #LACoFD units were on scene monitoring situation. 12 homes evacuated. pic.twitter.com/ruXIhKD82m

— L.A. County Fire Department (@LACoFDPIO) July 9, 2023

Gradsko vijeće Rolling Hillsa, gdje se klizanje tla događa, planira proglasiti vanredno stanje. Naselje Rolling Hills osnovano je 1957. sa željom da se u tom brdovitom okolišu zadrži ‘ruralna atmosfera‘, stoji na službenoj web stranici tog gradića. 

Neki dužnosnici spekuliraju da su obilne kiše, koje su pogodile to područje Kalifornije prošle i početkom ove godine, možda pokrenule klizište. No, tačan razlog neće biti poznat sve dok geolozi ne ispitaju tlo koje se odronilo.

Naselje Rolling Hills nalazi se na poluotoku Palos Verdes u Tihom oceanu i poznato je po svojim luksuznim imanjima i vinarijama. Ovo je područje također poznato i po svojoj ranjivosti na klizišta i mekanom sedimentu. 

Podijeli ovaj članak