Stoltenberg i Borell o pobuni Wagnera: Strateška greška Moskve u napadu na Ukrajinu, ruska moć slomljena

2 min. čitanja

Spriječena pobuna Wagnerove plaćeničke grupe u Rusiji pokazuje da je Moskva počinila stratešku grešku vodeći rat protiv Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

VEZANI TEKST – Mafijaški obračun među klanovima koji se bore za naklonost “kuma” Putina

– Događaji tokom vikenda su interna ruska stvar, i još jedna demonstracija velike strateške greške koju je predsjednik (Vladimir) Putin napravio svojom ilegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine – rekao je novinarima tokom posjete glavnom gradu Litvanije Vilniusu, prenosi Reuters.

– Dok Rusija nastavlja svoj napad, još je važnije da nastavimo našu podršku Ukrajini – dodao je.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da je pobuna Wagner grupe protiv ruske administracije pokazala da je rat u Ukrajini slomio moć Kremlja i utjecao na njegov politički sistem, javlja Anadolija.

Prije sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, pobunu Wagnerove grupe opisao je kao “čudovište koje je stvorio ruski predsjednik Vladimir Putin, a koji ga je ugrizao”.

– Ono što se dogodilo ovog vikenda pokazuje da je rat protiv Ukrajine slomio rusku moć i utjecao na njen politički sistem – rekao je Borrell.

Ističući da EU pomno prati situaciju, Borrell je naveo da politička previranja nuklearne sile predstavljaju opasnost, te da će EU raditi na mogućim scenarijima.

– Sada je vrijeme da podržimo Ukrajinu više nego ikad – rekao je visoki predstavnik EU.

Jevgenij Prigožin, šef paravojne grupe Wagner, optužio je rusku vojsku da je izvršila napad na Wagnera i zaprijetio odgovorom, nakon čega su Wagnerovi borci napustili Ukrajinu i ušli u pogranični region Rostova.

Nakon ove situacije, Federalna služba sigurnosti pokrenula je krivični postupak pod optužbom za “oružane nerede”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je Wagnerovu pobunu kao “izdaju”.

Prigožin je prihvatio prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za deeskalaciju tenzija u Rusiji 24. juna.

Podijeli ovaj članak