Steinmeier: U Njemačkoj postoji kontinuitet ekstremno desničarskog i rasističkog nasilja

2 min. čitanja

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, na komemoraciji održanoj u Solingenu za pet Turkinja koje su izgubile život u svojoj kući koju su rasisti zapalili prije 30 godina, izjavio je kako u Njemačkoj postoji kontinuitet ekstremno desničarskog i rasističkog nasilja.

– Ovaj desničarski teror odgovoran je za smrt u Solingenu. Ovaj desničarski teror postojao je prije Solingena, a postoji i poslije Solingena. U našoj zemlji postoji kontinuitet ekstremno desničarskog i rasističkog nasilja – poručio je Steinmeier.

Steinmeier je naveo da su i danas, 30 godina nakon stravičnog događaja u gradu, ljuti i tužni.

Ovom prilikom njemački predsjednik prisjetio se i Turkinje Mevlude Genc, koja je izgubila petoro djece u požaru, a koja je preminula 30. oktobra 2022. godine.

– Mevlude Genc nije krila bol i tugu nakon ovog strašnog događaja. U javnosti je bila posebno cijenjena kao neko ko promovira mir. I u burnim danima nakon napada doživljavana je kao osoba koja poziva da se na nasilje ne odgovara nasiljem, vjerujući da je ljudskost jača od mržnje – rekao je Steinmeier.

Kuću turske useljeničke porodice u Solingenu zapalili su na današnji dan 1993. godine neonacisti zbog rastućeg negodovanja prema strancima nakon ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke.

Tri djevojke, Saime Genc, Hulya Genc i Gulustan Ozturk, te dvije žene, Hatice Genc i Gursun Ince, poginule su u požaru, dok je 14 osoba povrijeđeno, uključujući nekoliko djece.

Među prisutnima je bio i otac Durmus Genc, koji je tog dana ostao bez pet članova porodice.

Policija je nakon podmetanja požara uhapsila četvoricu desničarskih ekstremista koji su osuđeni na kazne od 10 do 15 godina zatvora.

Najmanje 213 ljudi ubijeno je u Njemačkoj u neonacističkom nasilju od 1989. godine, prema izvještajima organizacije za ljudska prava Fondacije Amadeu Antonio.

Rasizam je i dalje veliki problem u Njemačkoj, budući da službene brojke pokazuju porast krajnje desničarskih zločina posljednjih godina.

Desničarski ekstremisti izveli su 1.170 nasilnih napada prošle godine usmjerenih na migrante, izbjeglice ili političke protivnike. U tim napadima povrijeđeno je najmanje 675 ljudi.

Podijeli ovaj članak