State Department: Potrebno je prihvatiti nepobitne ─Źinjenice genocida u Srebrenici

1 min. ─Źitanja

Danas se navr┼íava 28 godina od genocida u Srebrenici. Sjedinjene Dr┼żave su posve─çene pru┼żanju podr┼íke ┼żrtvama, pre┼żivjelima i porodicama vi┼íe od 8.000 mu┼íkaraca i dje─Źaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine, navodi se u saop─çenju State Departmenta.

Kako isti─Źu, nikada ne─çe zaboraviti ovaj dan i nastavit ─çe podr┼żavati one koji tra┼że nestale, bore se za odgovore, brigu o pre┼żivjelima i tra┼żenje pravde za ove zlo─Źine.

– Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, specijalni izaslanik za pra─çenje i borbu protiv antisemitizma ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desir├ęe Cormier Smith i ambasador za me─Ĺunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas su u Srebrenici kako bi odali po─Źast ┼żrtvama, te se solidarisati sa o┼żalo┼í─çenima i suprotstaviti se poricanju genocida – poru─Źuju iz State Departmenta.

Kako gra─Ĺani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budu─çnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti, kako nagla┼íavaju, nepobitne ─Źinjenice genocida u Srebrenici i drugih zlo─Źina.

– Sjedinjene Dr┼żave ─çe nastaviti podr┼żavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budu─çnost svih gra─Ĺana Bosne i Hercegovine – navodi se u saop─çenju.

Podijeli ovaj ─Źlanak