Stampedo Rusa na Beograd, Srbija neutralna: “Mislim da je ovaj rat uvod u sukob Amerike i Kine”

3 min. čitanja

Masovna bežanija Rusa iz Moskve oseća se u Srbiji, a sva je prilika da će sve pući po leđima nesrećnih studenata koji ne mogu da nađu stan u Beogradu za pristojne novce. Jer, otkako su ruski programeri još pre nekoliko meseci stigli u prestonicu, cene nekretnina su skočile da bi nakon stampeda poslednjih dana otišle u nebo. Ne treba posebno naglašavati da su Turska i Srbija jedine zemlje u Evropi koje nisu uvele sankcije Rusiji, pa su i bile ključne destinacije Rusa za beg iz zemlje, posebno države koja ih uvlači u rat i poziva na mobilizaciju.

Cena karte do Beograda ovih dana se plaćala iz Moskve i po 7.000 i 8.000 evra, a listom su u pitanju karte u jednom pravcu.

Uvod u sukob

Pitanje je, naravno, šta to čeka državu Srbiju u situaciji kada uporno odbija da se pridruži sveopštem stavu najrazvijenijih zemalja sveta, budući da i ovih dana u New Yorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne pominje uvođenje sankcija Rusiji.

Upitan u petak da li Putinove pretnje svetu nuklearnim ratom približavaju Srbiju usklađivanju spoljne politike sa Zapadom, Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, za Danas odgovara:

Sve u svemu, kako god da okrenemo, u pogrešnom smo vozu, a kada ste u pogrešnom vozu, sve su stanice pogrešne

”Nažalost, čini mi se da Americi i Rusiji odgovara da ovaj rat što duže traje. Americi da bi oslabila Evropu i čvršće je vezala za sebe i da bi oslabila Rusiju kao budućeg partnera Kine. Mislim da je ovaj rat uvod u sukob Amerike i Kine kao dve jedine relevantne svetske sile”.

Profesor dalje analizira zaključujući da se Srbija naprosto zaglavila u međuprostoru u kome je laka meta i jednima i drugima.

Tamni vilajet

”Mislim da istovremeno Zapadu i odgovara da ne uvedemo sankcije Rusiji jer mu to obezbeđuje bolju poziciju u pritiscima na Srbiju. Sve u svemu, kako god da okrenemo, u pogrešnom smo vozu, a kada ste u pogrešnom vozu, sve su stanice pogrešne. Idealna smo meta i za Rusiju i za Zapad, ali niko nam nije kriv, sami smo se namestili”, zaključio je Radonjić ponavljajući suštinski stav većine ovdašnjih analitičara koji nisu bliski vlastima, a koji tvrde da se Srbija našla u “tamnom vijaletu”.

Podsetimo, Srbija se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije prema Rusiji iako je zvanično osudila povredu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Podijeli ovaj članak